НАЧАЛО Регулации

Крипто адвокати се противопоставят на твърденията на председателя на SEC

27.02.2023 14:06 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто адвокати се противопоставят на твърденията на председателя на SEC

Адвокатите, занимаващи се с криптовалути се противопоставят на неотдавнашните коментари на Гари Генслер, че всяка криптовалута с изключение на Биткойн, е ценна книга.

Наскоро Гари Генслер, председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) заяви в интервю за списание New York Magazine, че всяка криптовалута с изключение на Биткойн е ценна книга и попада под юрисдикцията на SEC.

В отговор няколко крипто адвокати отвърнаха на удара, заявявайки, че SEC няма правна възможност да регулира крипто пространството.

Твърдения и опровержения на Генслер

В интервюто Генслер заяви, че “всичко, освен Биткойн” попада в компетенциите на SEC, обяснявайки, че другите крипто проекти “са ценни книжа, защото има група по средата и обществеността очаква печалби въз основа на тази група”.

Въпреки това Джейк Червински, юрист и ръководител на политиката в групата за защита на крипто сектора Blockchain Association, твърди в туитър, че “мнението на Генслер не е закон” въпреки претенциите му за владеене на крипто сектора. Червински добави, че докато SEC “не докаже в съда” своята юрисдикция над всеки токен “един по един”, то тя “няма правомощия да регулира който и да е от тях”.

Логан Болинджър, друг адвокат повтори мнението на Червински в туитър, заявявайки, че становищата на Генслер относно това какво е или не е ценна книга не са правно диспозитивни, което означава, че те не са окончателното правно решение.

Той добави:

В крайна сметка съдиите, а не председателите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси определят какво означава законът и как се прилага.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн и Етериум: Може да предстои промяна в пазарния тренд – ето защо


Гейбриъл Шапиро, главен съветник в инвестиционната компания Delphi Labs подчерта в поредица от туитове привидно невъзможните принудителни мерки, които Комисията ще трябва да предприеме спрямо индустрията, за да утвърди своето правило.

Шапиро заяви, че над 12,300 токена на стойност около $663 милиарда са – според Генслер – нерегистрирани ценни книжа, които са незаконни в САЩ. Агенцията ще трябва да заведе дело срещу всеки създател на токени, което би означавало 12,300 дела.

Той твърди, че регистрацията в SEC не само е твърде скъпа за повечето създатели на токени, но и няма ясен път за регистрация на токени.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 2 алткойна, към които инвеститорите проявяват интерес – според Binance


Потенциални последици от исканията на SEC

Ръководителят на политиката в органа за застъпничество Bitcoin Policy Institute, Джейсън Брет заяви, че коментарите на Генслер не трябва да са повод за празнуване, а за страх и заяви, че “има начини да се спечели и по друг начин, освен чрез регулаторен ров”.

Мнозина в крипто пространството изразиха загриженост, че твърденията на SEC биха могли да задушат иновациите и инвестициите в индустрията, тъй като създателите на токени ще бъдат принудени да харчат големи суми пари за регистрация или ще бъдат изправени пред глоби и изваждане от списъка.

Заключение

Въпреки че твърденията на Генслер предизвикаха полемика в крипто пространството, предстои да видим как SEC ще продължи с регулирането. Агенцията и преди е предприемала действия срещу компании и физически лица в индустрията, но огромният брой токени и проекти в сектора може да затрудни правоприлагането. Засега крипто адвокатите и експертите от бранша ще продължат да следят развитието на ситуацията и да се противопоставят на регулаторните превишения, когато е необходимо.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатор оспорва натиска на САЩ върху крипто пазара

На фона на нарастващия глобален регулаторен контрол върху сектора на криптовалутите, сенатор Синтия Лумис се очертава като остър критик на подхода на администрацията на Байдън.

03.05.2024 11:00 1 мин. четене

Русия няма планове да забрани Биткойн или криптовалутите

Според изявление на законодател, последните съобщения, че Русия възнамерява да наложи пълна забрана на транзакциите с криптовалути поради геополитическо напрежение, са неточни.

30.04.2024 9:39 2 мин. четене

ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

Европейският парламент наскоро одобри цялостен пакет от закони, насочени към укрепване на усилията на Европейския съюз за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), със забележим акцент върху затягането на регулациите в сектора на криптовалутите.

30.04.2024 1:30 2 мин. четене

Основателят на Tron е скептичен за одобрението на спот Етериум ETF

Джъстин Сън, основателят на Tron, изрази скептицизъм по отношение на одобрението на спот Етериум ETF от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

30.04.2024 1:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.