НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

28.01.2023 7:02 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

Неотдавнашният доклад на Goldman Sachs, в който Биткойн е обявен за най-добре представящия се актив през годината.

Това не е първият път, в който най-голямата криптовалута се представя по-добре от други активи, като има доклади, които го определят като един от най-добре представящите се за последното десетилетие.

Но какви са шансовете това да се повтори?

В случай на нов бичи пазар, ще бъде ли Биткойн отново най-силно представящият се актив?

През последните 10 години BTC отбеляза ръст от над 30,400% до сегашната си цена и 91,900% до върха си около $69,000. За сравнение, NASDAQ постигна над 260%.

За да достигне Биткойн до $100,000, той трябва да се увеличи около четири пъти от сегашната си цена. Това е по-малко от възвръщаемостта, постигната от закупилите преди бичия пазар от 2021 г., и далеч по-малко от по-горе споменатия възход.

През 2019 г., когато Биткойн се колебаеше малко над границата от $7,000, достигането на $100,000 се разглеждаше като абсурдно от мнозина. Едновременно с това, много от по-опитните в пазара на криптовалути виждаха тази цел като много рационална. Този нов децентрализиран финансов актив, който нито един субект не може да контролира и който може да подрине финансовата система неколкократно доказа, че е способен да надмине очакванията на скептиците.

Но сега Биткойн може да изглежда по-малко примамлив за някои по-лакоми инвеститори, тъй като потенциалните му бъдещи печалби едва ли ще се могат да се сравнят с досегашните.

Успеха и късмета на Биткойн

Когато Биткойн достигна своя връх през 2021 г., лихвените проценти бяха отрицателни, финансовите условия бяха разхлабени, а фондовият пазар регистрираше ежеседмични рекорди. Очевидно е, че тези пазарни и финансови условия са дали тласък на BTC.

Именно тази среда създаде изключителни количества капитал, които да се насочат към най-голямата криптовалута.

Много хора приписват възхода на Биткойн на редица големи измами и схеми – като започнем с The Silk Road, минем през перачи на пари като Bitzlato, пирамиди като MMM и стигнем до къщи от карти като FTX. Всички те създадоха изключителен обем и търсене за криптовалутата и ѝ помогнаха да реализира абсолютно скандална възвръщаемост, която помогна на актива да добие сцепление.

Но активът узрява и със срива на редица фирми, повлякли други големи предприятия с тях (FTX, BlockFi, Celsius, Genesis, Terra, Gemini), както и безпрецедентните суми, които бяха откраднати от хакери, е сигурно, че скоро ще видим по-стриктен надзор и по-адекватни регулации.

Това със сигурност ще да помогне да се смекчи волатилността на актива.

Конкуренция на традиционните пазари?

Трябва да се вземе предвид, че много активи се сринаха, а някои като Tesla дори се сринаха с толкова, колкото и Биткойн. Изключителните потенциални печалби, които привличат много спекуланти към BTC, могат да бъдат намерени и на други места – като някои от тях са потенциално дори по-рискови.

Казано по-просто, предвид настоящите условия, има много потенциал на пазара, които да привлекат вниманието на инвеститорите с висок апетит за риск.

Като цяло пътят на Биткойн до $100,000 може да се окаже труден. Това се дължи на новите конкуренти и новата финансова среда. Въпреки това, ако активът оцелее тези трудни времена, той за първи път ще е преживял световна икономическа криза – и това може да е достатъчно, за да го грабне вниманието на още повече инвеститори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Пенсионните фондове в САЩ започват да се насочват към инвестиции в Биткойн ETF

Fidelity, значим играч в сферата на финансовите услуги, съобщи, че пенсионните фондове започват да проучват възможностите за Биткойн инвестиции, особено след одобрението на борсово търгуваните BTC фондове по-рано тази година.

04.05.2024 22:30 1 мин. четене

Достигна ли Биткойн своя връх? Том Лий от Fundstrat с коментар по темата

Съоснователят на Fundstrat Том Лий е на мнение, че цената на Биткойн все още не е достигнала своя връх.

04.05.2024 17:30 1 мин. четене

Ръководител на крипто борса се призна за виновен в прането на $9 милиарда

Александър Винник, руски гражданин, се призна за виновен за участие в заговор за пране на пари, включващ борсата за криптовалути BTC-e.

04.05.2024 15:00 2 мин. четене

Едуард Сноудън отправи “последното си предупреждение” за Биткойн

Едуард Сноудън, известният американски разобличител, повтори продължаващите си опасения относно функциите за поверителност на Биткойн или липсата на такива в скорошно изявление.

04.05.2024 9:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.