НАЧАЛО Алткойни

Промяна в пазарната динамика на криптовалутите – какво означава това?

07.01.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Промяна в пазарната динамика на криптовалутите – какво означава това?

Доминантността на алткойните вече е над 50%, според блокчейн данните - ето какво може да означава това за Биткойн.

Доминантността на алткойните е нараснала до над 50%

Както е посочено от анализатор в публикация на CryptoQuant, устойчивите движения на пазара обикновено започват с възход на Биткойн. Индикаторът за домнинантност измерва процента от общия обем на търговията, за който допринася някоя криптовалута.

Когато стойността на този показател се повиши за някоя монета, това означава, че делът на обема на тази конкретна монета се увеличава, което показва, че има повишен интерес от страна на инвеститорите да търгуват. От друга страна, намаляването на доминантния дял предполага, че монетата губи инерция, тъй като не много притежатели я търгуват в сравнение с останалата част от пазара.

Исторически погледнато, Биткойн и Етериум доминират в по-голямата част от обема на пазара, тъй като комбинираната им доминантност обикновено се задържа над 50%. Имало е обаче и моменти, в които алткойните (различни от ETH) са обръщали тенденцията.

На графиката по-долу е показана тенденцията в доминантността на тези алткойни през последната година и половина:

Както е показано на графиката, по-големият обем на търговия на алткойните (без Етериум) наскоро се е увеличил и стойността на показателя вече е по-голяма от 50%. CryptoQuant подчерта предишни случаи на такава тенденция в графиката.

Историята подсказва за бъдещите ценови тенденции 

Изглежда, че обикновено винаги, когато тези алткойни са заемали по-голямата част от обема на търговията, цената на Биткойн е следвала известен спад. Според анализатора доминантността на алткойните обикновено се повишава над тази граница, когато инвеститорите се отегчават от BTC, така че вместо това започват да търгуват с алткойни. Тъй като тези монети по принцип носят по-висок риск от BTC, цените им са крехки и лесно могат да се сринат.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Лоша новина за крипто мечките – краят на низходящия тренд наближава


Поради тази причина ценовите движения, които започват с алткойни, могат да бъдат нестабилни. CryptoQuant изброява ICO балона през 2018 г., бичия ръст през втората половина на 2021 г. и Сливането на ETH като някои екстремни примери. От друга страна, движенията, при които Биткойн се е покачил първи, а Етериум/алткойните са го последвали, са по-здрави и устойчиви.

Ако съдим по историческите случаи, при които доминантността на алткойните минава границата от 50%, Биткойн може претърпи спад скоро. Това обаче не е сигурно, тъй като и преди е имало няколко обособени скока над това ниво, които в крайна сметка никога не са предизвикали забележими ефекти върху пазара. Също така, дори и да настъпи спад, степента му може да не е толкова интензивна, колкото в някои предишни примери.

Към момента на писане на статията Биткойн се търгува на цена от около $16,950, което представлява ръст от около 2% през последната седмица.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Хонконг официално дебютира спот Биткойн и Етериум ETF

Шест спот борсово търгувани фонда (ETF) за Биткойн и Етериум дебютираха официално на Хонконгската фондова борса днес, с което бяха въведени първите спот крипто ETF в Азия.

30.04.2024 15:00 1 мин. четене

Основателят на MicroStrategy е прекарал повече от 1,000 часа в изучаване на Биткойн

Майкъл Сейлър, известна фигура в Биткойн (BTC) общността и основател на гиганта в областта на бизнес разузнаването MicroStrategy, наскоро разкри вижданията и процесите, помогнали му да опознаят BTC.

30.04.2024 14:00 2 мин. четене

Основателят на Tron купи Етериум за близо $560 милиона

Нови данни от Lookonchain показват, че Джъстин Сън, основателят на Tron (TRX), придобива Етериум (ETH) на фона на скорошната корекция на крипто пазара.

30.04.2024 10:30 1 мин. четене

Русия няма планове да забрани Биткойн или криптовалутите

Според изявление на законодател, последните съобщения, че Русия възнамерява да наложи пълна забрана на транзакциите с криптовалути поради геополитическо напрежение, са неточни.

30.04.2024 9:39 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.