НАЧАЛО Алткойни

Промяна в пазарната динамика на криптовалутите – какво означава това?

януари 7, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Промяна в пазарната динамика на криптовалутите – какво означава това?

Доминантността на алткойните вече е над 50%, според блокчейн данните - ето какво може да означава това за Биткойн.

Доминантността на алткойните е нараснала до над 50%

Както е посочено от анализатор в публикация на CryptoQuant, устойчивите движения на пазара обикновено започват с възход на Биткойн. Индикаторът за домнинантност измерва процента от общия обем на търговията, за който допринася някоя криптовалута.

Когато стойността на този показател се повиши за някоя монета, това означава, че делът на обема на тази конкретна монета се увеличава, което показва, че има повишен интерес от страна на инвеститорите да търгуват. От друга страна, намаляването на доминантния дял предполага, че монетата губи инерция, тъй като не много притежатели я търгуват в сравнение с останалата част от пазара.

Исторически погледнато, Биткойн и Етериум доминират в по-голямата част от обема на пазара, тъй като комбинираната им доминантност обикновено се задържа над 50%. Имало е обаче и моменти, в които алткойните (различни от ETH) са обръщали тенденцията.

На графиката по-долу е показана тенденцията в доминантността на тези алткойни през последната година и половина:

Както е показано на графиката, по-големият обем на търговия на алткойните (без Етериум) наскоро се е увеличил и стойността на показателя вече е по-голяма от 50%. CryptoQuant подчерта предишни случаи на такава тенденция в графиката.

Историята подсказва за бъдещите ценови тенденции 

Изглежда, че обикновено винаги, когато тези алткойни са заемали по-голямата част от обема на търговията, цената на Биткойн е следвала известен спад. Според анализатора доминантността на алткойните обикновено се повишава над тази граница, когато инвеститорите се отегчават от BTC, така че вместо това започват да търгуват с алткойни. Тъй като тези монети по принцип носят по-висок риск от BTC, цените им са крехки и лесно могат да се сринат.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Лоша новина за крипто мечките – краят на низходящия тренд наближава


Поради тази причина ценовите движения, които започват с алткойни, могат да бъдат нестабилни. CryptoQuant изброява ICO балона през 2018 г., бичия ръст през втората половина на 2021 г. и Сливането на ETH като някои екстремни примери. От друга страна, движенията, при които Биткойн се е покачил първи, а Етериум/алткойните са го последвали, са по-здрави и устойчиви.

Ако съдим по историческите случаи, при които доминантността на алткойните минава границата от 50%, Биткойн може претърпи спад скоро. Това обаче не е сигурно, тъй като и преди е имало няколко обособени скока над това ниво, които в крайна сметка никога не са предизвикали забележими ефекти върху пазара. Също така, дори и да настъпи спад, степента му може да не е толкова интензивна, колкото в някои предишни примери.

Към момента на писане на статията Биткойн се търгува на цена от около $16,950, което представлява ръст от около 2% през последната седмица.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене

Етериум: „Пазете се, предстоят значителни загуби“ – Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен сподели мнението си, че Етериум (ETH) го очаква значителен спад въпреки скока на цената му през този месец.

януари 27, 2023 20:00 2 мин. четене

Биткойн може да стигне до $35,000 преди корекция – според икономист

Известния икономист Алекс Крюгер изрази бичи настроения по отношение на Биткойн (BTC), заявявайки, че актива може да направи масивно рали през 2023 г.

януари 27, 2023 19:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене