НАЧАЛО Биткойн

Легендарен анализатор предвиди срива – какво прогнозира сега?

16.12.2022 6:22 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Легендарен анализатор предвиди срива – какво прогнозира сега?

Майкъл Бъри е хедж фонд мениджър, познат с точни прогнози както за финансовите пазари, така и за криптовалутите. 

Най-впечатляващото му предсказание до момента е сривът на пазара на недвижими имоти и последвалата го финансова криза през 2008 г. Историята е отразена във филма “The Big Short”, където Крисчън Бейл играе ролята на инвеститора. 

Бъри набра популярност в крипто кръговете на Twitter в последно време, като направи забележителни прогнози по отношение на сектора. 

Срив на крипто пазарите

През юни 2021 г. инвеститорът предсказа мащабен срив на акциите и криптовалутите. Според него сривът от криптовалутите вероятно е щял да се разпространи и до традиционните пазари. Той направи прогнозата в разгара на бичия пазар на криптовалути през 2021 г. 

Това, което правят хайпът и спекулациите, е привличане на търговците на дребно преди майката на всички сривове. Когато криптовалутите паднат от трилиони или меме акциите паднат от десетки милиарди, загубите на [традиционните пазари] ще са с размера на [икономиките на] цели страни. Историята не се променя.

Освен това Бъри заяви, че проблемът с криптовалутите е в ливъриджа. Той подчерта, че инвеститорите трябва да разбират ливъриджа, преди да се ангажират с крипто.

При сегашното положение на нещата прогнозата се реализира през 2022 г., след като и акциите, и криптовалутите показаха висока корелация, характеризираща се със значителен отлив на капитал. Криптопазарът загуби почти $2 трилиона. 

През 2022 г. както пазарът на акции, така и криптовалутите претърпяха мащабна корекция на фона на преобладаващите макроикономически фактори, водени от инфлацията и повишаването на лихвените проценти. Въз основа на представянето на пазара от първото полугодие Бъри намекна, че втората половина на пазарния срив може да се разиграе през последните шест месеца на годината, за което се оказа прав.

Всъщност както Биткойн (BTC), така и акциите все още не са поскъпнали, въпреки че темпът на покачване на инфлацията показва известни признаци на забавяне. 

[…] През 2022 г. първото полугодие S&P 500 се понижи с 25-26%, Nasdaq – с 34-35%, а Биткойн – с 64-65%. 

… Така че, може би сме на половината път.

Струва си да се спомене, че след като показа признаци на рали към $18,000, Биткойн не успя да запази печалбите. Краткосрочното рали се появи, след като инфлацията в САЩ се забави с охлаждането на Федералния резерв по отношение на повишаването на лихвените проценти. 

Въз основа на тази прогноза, въпреки че Биткойн отбеляза леки печалби, цялото криптопространство все още се намира в мечи пазар, като повечето активи търсят дъно. 

Златото привлича внимание

В изтрит туит на 15 ноември Бъри заяви, че златото вероятно ще се издигне, особено след като секторът на криптовалутите е белязан от различни скандали. Забележително е, че корекцията на пазара през 2022 г. се дължи отчасти на скандали и фалити, в резултат на които потребителите загубиха значителни суми пари. 

Бъри отбеляза, че скандалите вероятно ще се прелеят към традиционните пазари. Той предполага, че те ще направят криптовалутите непривлекателни.

Сред скандалите, които засегнаха сектора, са сривът на криптоборсата FTX, сривът на екосистемата Terra (LUNA) и подаването на молба за фалит на Celsius Network. Тъй като криптопазарът се коригира, благородният метал, от друга страна, се представи добре въпреки преобладаващата макроикономическа среда. 

В момента, според прогнозата, интересът на инвеститорите към криптовалутите остава потиснат, като мнозинството от тях остават встрани. От друга страна, златото отбеляза впечатляващо представяне, докато крипто пространството се бори с продължаващата зима.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето колко банки са застрашени от това да се сринат

Нестабилността на някои банки в Съединените щати се превръща във все по-сериозен проблем, който има последици както за финансовия сектор, така и за икономиката като цяло.

02.05.2024 21:00 2 мин. четене

Биткойн: Оптимизмът на пазара изчезва след скорошния спад

Последният спад в цената на Биткойн, който отбеляза значителна поредица от седмични загуби, предизвика смесица от безпокойство и спекулации относно бъдещата траектория на водещата криптовалута.

02.05.2024 20:30 2 мин. четене

Рекордните $563 милиона напуснаха американските Биткойн ETF

Скорошната разпродажба на базираните в САЩ спот Биткойн ETF-и, въпреки миролюбивата позиция на Федералния резерв, подчерта сложната динамика на крипто пазара и по-широкия финансов пейзаж.

02.05.2024 19:30 3 мин. четене

Биткойн може да падне до $50,000 според прогноза на Standard Chartered

Според Standard Chartered Bank неотдавнашният спад на Биткойн под прага от $60,000 може да е сигнал за още предизвикателства пред него.

02.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.