НАЧАЛО Други

Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

19.11.2022 17:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

След като правителството на САЩ забрани инструмента за смесване на Ethereum - Tornado Cash, Едуард Сноудън смята, че това е повратен момент, който крипто общността не приема достатъчно сериозно.

През август подразделението на Министерството на финансите на САЩ – Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC), добави Tornado Cash и много Етериум портфейли към своя списък със специално определени лица. Освен това Службата забрани на гражданите на Америка да използват миксера.

Сноудън обаче смята, че това е просто инструмент и не прави нищо без човешка намеса:

Нищо не се случва без да има човешка намеса. Това е просто инструмент. […] Идеята, че [защитата на личните данни] е нещо лошо, още по-малко нещо, което заслужава да се предоставят на правителството нови и до голяма степен неограничени правомощия за налагане на санкции […] – това е нещо, което е дълбоко нелиберално и авторитарно.

Критикувайки правителството на САЩ за това, че се е насочило към Tornado Cash, Сноудън заяви, че част от проблема е в модела на Етериум мрежата, който показва публично историята на транзакциите на всеки портфейл.

Той смята, че Биткойн има същия проблем, но до голяма степен, защото в главната криптовалута няма толкова дейности, базирани на договори. В случая на най-голямата криптовалута се вижда само как адрес А изпраща до адрес Б.

Сноудън обясни как блокчейн изследователите все пак могат да проследят дигиталната следа:

 Те я проследяват навън, съставят карта, виждат къде се разделя по веригата и след това се опитват да отидат там, където тя се връща към общ възел, или проследяват разходите

Той добави:

С инструментите, с които разполагах в NSA, през 2013 г.проследяването на Биткойн транзакциите щеше да бъде много, много лесно […] И затова, въпреки че използвах Биткойн за наемане на сървърите, които използвах за комуникация с журналисти и за анонимно предаване на огромни архивни файлове по интернет, аз използвах Tor Browser и услуги за смесване.

Сноудън смята, че хората имат нужда да могат да извършват транзакции по веригата по всяко време, без усилия и без да се знае за това. Според него би трябвало да има нива на защита на личните данни, които са заложени в протокола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колапсът на американската икономика може да е неизбежен

На фона на нарастващите опасения относно състоянието на икономиката на Съединените щати, изследователска платформа Game of Trade издаде предупреждение за потенциални тежки последици въз основа на конкретни показатели.

05.05.2024 10:00 3 мин. четене

БРИКС: Съюзът готов да открие централна банка за единна валута на държавите-членки

Съобщава се, че икономическият съюз БРИКС полага основите за създаването на собствена централна банка, която да емитира единна валута.

05.05.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия разкриха какво може да сложи край на долара

В отговор на продължаващите усилия за дедоларизация в рамките на алианса БРИКС, руският президент Владимир Путин привлече вниманието към потенциалната роля на петролната индустрия в Близкия изток в оспорването на господството на щатския долар.

05.05.2024 7:30 2 мин. четене

Интеграцията на AI ще тласне Apple до нови висоти – Джим Креймър

Според домакина на Mad Money по CNBC Джим Креймър, Apple може значително да се възползва от интегрирането на технологията за изкуствен интелект (AI), за да стимулира следващата вълна на приемане.

05.05.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.