Home

Украинец загуби всичките си спестявания в Terra

26.05.2022 11:31 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Украинец загуби всичките си спестявания в Terra

Жител на Киев искал да защити спестяванията си, за да избегне рискове от руската война като инвестирал $10,500 в Тerra (UST), "стабилна" криптовалута, чиято стойност по-късно се срина.

Юрий Попович смяташе, че по това време тази инвестиция е изглеждала като добра идея.

Русия нахлуваше в родината на Попович, Украйна. Жителят на украинската столица Киев е искал да защити спестяванията на семейството си от около $10,500 от срив на валутата или други рискове, свързани с войната, каза той пред The ​​Guardian.

Международният валутен фонд алармира през март, че цените на храните и петрола по света се увеличават заради войната. „По-високите цени на стоки като храни и енергия ще тласкат допълнително инфлацията, от своя страна ще подкопаят стойността на доходите, засягайки търсенето“, пише организацията в блог публикация.

“Беше невъзможно и несигурно да се съхраняват средства под формата на банкноти,” казва пред The Guardian Юри Попович. Криптовалутите, рекламирани като сигурни и “обезпечени с фиатни пари”, предлагали друга опция.

За разлика от повечето покупки на критповалути, закупуването на стабилна монета няма за цел да е рискова инвестиция.

Токени като USDT, USDC, UST се предполага, че поддържат фиксирана стойност към щатския долар. “Аз не съм спекулант. Просто исках да спестя пари,” казва Попович.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: a16z обяви фонд от $4.5 милиарда за блокчейн и крипто стартъпи

Когато стойността на Terra обаче се срива в началото на май, заедно с по-мащабни разпродажби на пазара на криптовалути, това заличава спестяванията на много инвеститори на дребно. “Вече не мога да спя нормално, отслабнах с 4 кг., често имам главоболие и изпитвам тревога,” казва Попович. “Съпругата ми не знае за тази загуба. Не зная как да й кажа.”

Неговите спестявания, според скрийншот, който той е показал на Тhe Guardian, в момента възлизат на под $500. “Това е огромна сума за нас и в настоящата ситуация е от съществена важност за живота. Страхувам се за здравето на моята съпруга, за моето здраве и за нашата връзка. Дори не знам как ще приключи това.”

Попович е един от множеството инвеститори на дребно, които загубиха немалко пари при срива на Terra, в която на определен етап бяха инвестирани близо $50 милиарда, а в момента пазарната й стойност е под около $1 милиард. Освен тези, които търсеха безопасно място за парите си, други били подмамени от обещанието за 20% доходност годишно от своите токени при валута, която теоретично е вързана за долара.

Доходността и стабилността на криптовалутата обаче зависеше от това интересът на инвеститорите към нея да продължава. Това, от своя страна, накара мнозна да обвинят създателите на Terra и други подобни токени, че те на практика представляват Понци схеми.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто фондовете за рисков капитал нарастват с $2.2 милиарда

Тази година крипто инвеститорите в рисков капитал са набрали над $2.2 милиарда, като наскоро бяха осигурени над $500 милиона.

23.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Hemi се опитва да обедини Биткойн и Етериум с “тунели” между веригите

На фона на неотдавнашните крипто хакове, разкриващи уязвимости в крос-верижните мостове, общността проучва по-безопасни алтернативи за оперативна съвместимост.

23.09.2024 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.