Home

SoFi става публична с оценка от $8.65 млрд. чрез сливане със Social Capital

10.01.2021 15:40 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
SoFi става публична с оценка от $8.65 млрд. чрез сливане със Social Capital

Американският стартъп Social Finance Inc (SoFi) заяви в четвъртък, че се е съгласил на сливане със Social Capital Hedosophia Holdings Corp V, компания за придобиване(чрез SPAC), водена от инвеститора на рисков капитал Чамат Палихапития.

Сделката оценява SoFi на около $8,65 милиарда и се очаква да осигури до $2,4 милиарда парични приходи на базираната в Сан Франциско компания.

Ройтерс съобщи по-рано в четвъртък, че SoFi и Social Capital са наближили сделка за сливане. Акциите на социалния капитал затвориха 58% на $19.17 на брой.

Нашата цел е да изградим финансова платформа на едно гише и нашите диверсифицирани продукти могат да ни помогнат да се ориентираме както в среда с високи, така и с ниски лихви”, заяви изпълнителният директор на SoFi Антъни Ното в интервю за Ройтерс.

Той добави, че компанията е видяла как бизенсът на рефинансиране на жилищни заеми и този на инвестиционните продукти да нарастват бързо през последната година.

SoFi планира да използва приходите за изплащане на дълга от придобиването на 1,2 милиарда долара миналата година на платежния софтуер Galileo и за разрастване на бизнеса си.

Основана през 2011 г., SoFi се възползва от отдръпването на банките от големи части от потребителско кредитиране след финансовата криза от 2008 г. Започна с рефинансиране на студентски заеми и се разшири в ипотечни и лични заеми.

През октомври компанията заяви, че е получила предварително одобрение от регулаторните органи на САЩ за заявлението си за национална банкова харта. Компанията също така се раздели на сметки за търговия с акции и управление на парични средства.

Ното е бивш инвестиционен банкер на Goldman Sachs Group Inc и бивш оперативен директор на Twitter Inc. Той наследи съоснователя на SoFi Майк Кагни, който се оттегли през 2018 г.

SoFi заяви, че очаква да генерира около 1 млрд. долара коригирани нетни приходи през 2021 г., което е 60% скок спрямо предходната година.

Social Capital Hedosophia V е една от трите така наречени компании за придобиване със специално предназначение (SPAC), подкрепени от американския инвеститор Палихапития и базираната в Лондон Ян Осборн, които в момента търсят придобивания.

SoFi е планирала традиционно първоначално публично предлагане (IPO) през 2021 г., след като е събрала пари в частен кръг, но е избрала маршрута на SPAC, тъй като предпочита сигурността на сделката и възможността да прави проекции в разговори с инвеститори, каза Ното.

SPAC е куха компания, която набира пари в IPO, за да се слее с частна компания, която след това става публично търгувана в резултат.

Те се превърнаха в популярна алтернатива за първично публично предлагане на компании, предоставяйки път с по-малко регулаторен контрол и повече сигурност относно оценката, която ще бъде постигната и средствата, които ще бъдат събрани.

Палихапития е един от най-плодотворните спонсори на SPAC, обединявайки ги с редица компании, от фирмата за космически туризъм Virgin Galactic Holdings Inc до платформата за домашни продажби Opendoor Technologies Inc.

Social Capital Hedosophia V събра около 800 милиона долара при IPO на Нюйоркската фондова борса през октомври.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Марк Зукърбърг представи новите смарт очила на Meta

Марк Зукърбърг наскоро презентира първия напълно функционален прототип на смарт очилата с добавена реалност на Meta, наречени Orion, твърдейки, че те са най-усъвършенстваните по рода си

26.09.2024 9:31 2мин. четене Alexander Zdravkov

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Австралия пренасочва фокуса си към CBDC на едро

Австралийската централна банка взе решение да даде приоритет на разработването на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) пред версията на пазара на дребно.

19.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Circle въвежда незабавни банкови трансфери с USDC в две държави

Circle обяви, че вече ще поддържа местни банкови преводи за USDC в Мексико и Бразилия, използвайки системите за плащания в реално време PIX и SPEI на тези държави.

19.09.2024 13:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.