НАЧАЛО Други

Основателят на Tomorrow conference коментира крипто, NFT и Метавселената

23.07.2022 10:10 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основателят на Tomorrow conference коментира крипто, NFT и Метавселената

Мердович е инвеститор в Биткойн и сериен предприемач в областта на криптоиндустрията и блокчейн технологиите.

От 2015 г. насам заема длъжността председател на Биткойн асоциацията на Сърбия, чиято мисия е повишаване на осведомеността и образованието за криптовалутите и блокчейн технологиите, както и за цифровизацията на финансовия сектор. 


Той е съосновател на най-голямата сръбска крафт пивоварна Dogma, която изнася бира в повече от 35 държави по света и е основател на една от най-големите глобални платформи за резервации на частни самолети – IVOY JETS.


Младен Мердович е основател и директор на конференцията Tomorrow – най-голямата европейска конференция за крипто, NFT и метавселена.


Тя направи своя дебют през май 2022 г. и е създадена с визията да представи най-новите тенденции и най-големите световни експерти от тези сфери, както и да превърне Белград във водеща дестинация за иновативните индустрии. 


От CryptoDnes имахме възможност да разговаряме с Младен Мердович малко след дебюта на Tomorrow conference.


Как навлезнахте в крипто пространството?


Бях привлечен от блокчейн технологията още в самото начало – когато известният Сатоши Накамото публикува бялата книга на Биткойн и го обяви във форума BitcoinTalk. 

Идеята, която стоеше зад всичко това, беше напълно нова концепция за мен, както и за много други крипто ентусиасти – и аз буквално се влюбих в идеята за отворена счетоводна книга с краен брой биткойни, добивани с течение на времето. 


Всичко това се случи през 2010 г., когато реших да инвестирам в Биткойн и някои от най-ранните проекти, базирани на блокчейна на Биткойн. Това ме накара да се срещна с някои от основните разработчици на Биткойн и да споделям мнения и знания с тях. 


Пътуването оттогава насам ме накара да осъзная, че бъдещето е в крипто пространството, но дори и повече от това – някои от иновативните решения, които имат за цел да подринат традиционния банков сектор, който е добре известен с бавните си иновативни движения. 


И това ме накара да продължа и досега с огромен инвестиционен портфейл в проекти, някои от които все още са активни и тласкат иновациите напред към по-добро бъдеще и финансова свобода.


Какво е състоянието на крипто сектора в Сърбия?


Честно казано – все още се развива. С приемането на Закона за цифровите технологии още през 2020 г. видяхме огромно движение на средства от традиционното банкиране към цифровото, а сега, през 2022 г., можем да видим как тези движения се насочват към други подривни технологии като НФТ и Метавселени и можем само да си представим докъде ще ни доведе това до края на десетилетието. 

Мисля, че тепърва ще изпитаме реални случаи на използване на всички споменати подривни технологии с по-добро използване на виртуалната и разширената реалност. Вярвам, особено за Сърбия и региона на Балканите, че тепърва ще станем свидетели на невероятна проява на умения и знания в това пространство.


Как бихте коментирали дебюта на Tomorrow conference?


Постигнахме първоначалната си цел – да позиционираме конференцията на световната карта. С невероятен състав от лектори, последван от 3 ексклузивни партита и световноизвестния диджей Maceo Plex, ние изнесохме невероятно шоу, което може да се конкурира с най-големите световни конференции и развлекателни шоута в света. А сега се стремим все повече да се позиционираме като място №1 за иновации и развлечения изобщо.


С какви предизвикателства се сблъскахте при организирането на събитието? 


По време на процеса на организиране се появиха няколко предизвикателства, но накратко – времето беше основното ни предизвикателство. 

Разполагахме само с 3 месеца, за да организираме и координираме всичко, а основният екип от около 20 души с подкрепата на още 250 души, работещи зад кулисите, имаше много сложна задача да подреди всичко, за да могат нашите посетители да прекарат възможно най-добре. 


И това беше постижението, с което се гордея най-много – успяхме. И въпреки че всичко изглеждаше гладко, изпитахме много проблеми, от които се поучихме, за да можем да правим още по-големи събития за повече хора.


Какво влияние искате да окаже Tomorrow conference?


Искаме да бъдем конференция №1, когато става въпрос за революционни технологии. Направихме първата крачка, сега трябва да поддържаме темпото и да търсим други възможности за по-нататъшно разширяване. 

Както гласи нашата мисия: Искаме да покажем УТРЕ какво ще донесе на света. И искаме светът да го приеме като естествен ход. Ние сме на правилния път, просто трябва да поддържаме курса и съм сигурен, че ще се справим.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Над 30% от потребителите на криптовалути ‘никога няма да купят NFT’

Кои са най-големите трендове в пространството, за които имате сериозни надежди?


По мое лично мнение това е по-нататъшното развитие на технологиите VR и AR с акцент върху преживяванията в реалния живот. 

Дигитализацията на това пространство определено ще ни доведе до момента, в който ще можем да гледаме и усещаме всичките си действия във VR пространството точно както в реалния живот. 


Това категорично не означава, че VR трябва да замени реалния свят, а да върви редом с него. По принцип трябва да сведем до минимум въздействието на разстоянията, които създават, и да предложим уникално преживяване за всеки участник в сферата на цифровата реалност. 


Така планираме да тласнем човечеството да завладее първо нашата Слънчева система, а след това и цялата галактика. Знам, че е твърде рано да говорим за това, но целта ни е да поставим първите стъпки. Точно както бяха поставени първите стъпки на Луната.


Предвид скорошните макроикономически развития и текущото състояние на крипто пазарите – какви са очакванията ви за крипто и традиционните пазари?


Не мога да кажа нищо със сигурност, но очаквам да видя огромна експанзия на криптовалутите на традиционните пазари и огромен приток на инвестиции към криптопазара. 

Институционалните пари са мястото, където играта е в ход. А преди да можем действително да заявим нещо със сигурност, са необходими време и усилия, за да бъдат въведени регулациите и правните аспекти. Но ще стигнем дотам.


Какво следва за Tomorrow conference и за вас?


За конференцията TOMORROW вече изготвихме планове за 2023 г. – едно събитие в Дубай през февруари и друго през май в Белград.

Планираме да разширим още повече целевите си позиции и да доведем някои от най-престижните имена на нашите сцени, за да споделят своята визия и знания със света. 


И аз ще бъда начело на всичко това с моя екип. Така че останете с нас, ние планираме да останем с вас и да ви въведем в УТРЕ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Китай и Индия се възползват от пазара на санкциониран петрол

Понастоящем световният петролен пазар е изправен пред приток на суров петрол с отстъпка, за който са наложени санкции, като този приток възлиза на около 4.7 милиона барела дневно, което се равнява на около 5% от световната търговия с петрол.

18.05.2024 10:30 2 мин. четене

Инфлацията в САЩ е по-лоша, отколкото хората си мислят

Според главния изпълнителен директор на JPMorgan, Джейми Даймън. участниците на пазара може би подценяват устойчивостта на инфлацията.

18.05.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Поредната лоша новина за САЩ и долара – този път от Китай

Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в държавни облигации на САЩ и дългови облигации на агенции през първото тримесечие на 2024 г.

18.05.2024 9:00 2 мин. четене

2 китайски акции, в които Майкъл Бъри инвестира

Неотдавнашното подаване на 13-F за четвъртото тримесечие на 2023 г. предлага поглед към последните инвестиционни стратегии на Майкъл Бъри.

18.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.