Home

Ще засегне ли откритието на злато за $12.8 трилиона в Уганда пазарите на криптовалути?

03.07.2022 11:30 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще засегне ли откритието на злато за $12.8 трилиона в Уганда пазарите на криптовалути?

Златото винаги е било металът, за който хората са жадували, борили са се за него и са го трупали. Това, което прави златото толкова желано и скъпоценно, не е колко е красиво или колко е лесно да се изработи от него бижу; това е недостигът.

Благородните метали и скъпоценните камъни са скъпоценни, защото има недостиг от тях. Мините за диаманти правят хората невероятно богати, защото предлагането на пазара е ограничено. И така, какво означава, когато се открие огромен резерв от злато, и как това ще се отрази на търговията с него и с други оскъдни ресурси?

В началото на юни в съобщение от Уганда се казва, че неотдавнашно проучване на златните находища е разкрило около тридесет и един милиона тона руда, която чака да бъде добита. Говорителят на Министерството на енергетиката и развитието на минералните ресурси Соломон Муита заяви, че те искат да привлекат големи инвеститори. Преди това този сектор е бил доминиран от малки, индивидуални миньори и търсачи – подобно на “златната треска” навремето.

Муита заяви, че откритието е направено след две години въздушни проучвания, последвани от геофизични и геохимични изследвания. Изчислено е, че от рудата могат да бъдат извлечени 320,158 тона рафинирано злато. Златото е оценено на $12.8 трилиона.

Често чуваме твърдението, че Биткойн (BTC) е дигиталният еквивалент на златото въз основа на силата на фиксирания лимит на предлагането му от 21 милиона. На теория това го прави неинфлационен и добър запас от стойност. Дали новото откритие на злато в Уганда ще понижи цената на златото? Ако е така, загубата на златото може да е печалба за криптовалутата. Каквито и да са плюсовете и минусите на Биткойните, тяхното предлагане не може да бъде манипулирано.

Майкъл Сейлър от MicroStrategy заяви пред CNBC:

Всяка стока в света е изглеждала добре в хиперинфлационна среда, но мръсната тайна е, че можете да направите повече петрол, можете да направите повече сребро, можете да направите повече злато […] Биткойн е единственото нещо, което изглежда като стока, която е оскъдна и ограничена.

Той също така заяви, че би обмислил закупуването на повече BTC и написа в Twitter:

Златото е в изобилие, Биткойн е оскъден.

Има доста спекулации дали количеството на намереното злато е точно и дори се предполага, че властите са объркали тоновете с метрични тонове. Световният съвет на златото беше помолен да коментира откритието. Съобщава се, че те не очакват откриването на златна руда да допринесе съществено за предлагането в обозримо бъдеще. Според тях това е така, защото няма официални декларации за рудни резерви/ресурси.

Съобщава се, че повечето от находищата са открити в Карамоджа. Това е изключително суха и обширна област в североизточната част на Уганда, близо до границата с Кения. Големи запаси са открити и в източните, западните и централните райони на страната. Китайска компания, наречена Wagagai, е открила мина в Бусия, Източна Уганда. Очаква се производството да започне тази година. Муита заяви, че Wagagai е инвестирала $200 милиона в мината и рафинерията на това място. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Най-големият Биткойн кит продължава да трупа още BTC

Президентът на Уганда Йовери Мусевени се стреми да увеличи инвестициите в минното дело. Известно е, че страната е богата на природни ресурси като мед, кобалт, желязна руда и фосфати, както и на злато. Правителството търси най-добрите начини за използване на подземните богатства на страната. В началото на тази година парламентът се зае със създаването на държавна минна компания.  Те приеха нов закон за минното дело, който сега изисква само подписа на президента, за да се създаде компанията.

Това означава, че държавата ще има право на задължително придобиване на 15 % дял във всяка минна дейност в страната. Освен това от инвеститорите ще се изисква да подпишат с правителството споразумение за разпределение на производството. Това ще замени сегашната система за лицензиране.

Днес малко хора виждат в Биткойн като запас от стойност по начина, по който това се случва със златото, но всичко това може да се промени в бъдеще. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън критикува Тръмп и Харис по отношение на крипто политиките

Чарлз Хоскинсън, съосновател на Cardano и Етериум, изрази загриженост относно крипто политиките на бившия президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Камала Харис.

21.09.2024 15:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Franklin Templeton и Citi се насочват към блокчейна на Solana

Световните финансови лидери Franklin Templeton и Citigroup разкриха плановете си да използват блокчейна Solana в предстоящите си предложения за финансови услуги.

21.09.2024 13:15 1мин. четене Kosta Gushterov

CBDC: Банката на Канада спира разработката и насочва фокуса към платежните системи

Банката на Канада обяви, че прекратява усилията си по отношение на дигиталната валута на дребно на централната банка (CBDC), както се посочва в актуализация на нейния уебсайт.

21.09.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

IPO за Circle и преход към Уолстрийт през 2025 г.

Според главния изпълнителен директор Джереми Алер Circle се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO) и ще премести централата си на Уолстрийт през 2025 г.

21.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.