Home

Бразилия с предложение за легализиране на крипто плащанията

15.06.2022 19:43 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бразилия с предложение за легализиране на крипто плащанията

Предложено допълнение към съществуващ бразилски закон ще даде на бразилците правото да използват криптовалута като средство за плащане, като същевременно ще защити частните им ключове от отнемане от съдилищата.

Федералният депутат Пауло Мартинс публикува предложението пред законодателния орган на страната в петък. Ако бъде приет, законопроектът ще разшири както законните употреби на крипто в Бразилия, така и правомощията на съдилищата при нейното конфискуване.

Предложеното допълнение към член 835 от Гражданския процесуален кодекс гласи, че макар криптоактивите сами по себе си да не са валута, те могат да бъдат “използвани като финансов актив, средство за обмен или плащане, или инструмент за достъп до стоки и услуги, или инвестиции“.

Това не би означавало непременно, че Биткойн или друга криптовалута ще се превърне в законно платежно средство в страната. Вместо това то би направило криптовалутите законно признат финансов актив за инвестиции и други употреби.

Широкото тълкуване на предложението предполага, че криптовалути като Биткойн и Етериум биха могли да се използват за плащане на стоки и услуги в цялата страна. Също така биха могли да се използват за изплащане на неизплатени дългове.

В предложението се обсъждат и новите правомощия и ограничения, които бразилските съдилища биха имали, след като криптовалутите бъдат признати за финансов актив, като например замразяване на сметки на борса.

Предложението обаче също така спря да дава на съда правомощия да изземва частните ключове на потребителите:

Ще се спазват следните правила: Достъпът на съдебната власт до частния ключ на потребителите е забранен.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 
Още една алгоритмична стабилна монета загуби доларовата си фиксация

Длъжникът ще трябва да изпрати своето криптоплащане в портфейла на съда, за да се гарантира неговата валидност. В предложението не се споменава как съдът ще получава криптовалута от самостоятелно съхранените портфейли.

За тези, които държат криптовалутите си на борси, съдът ще има правомощието да принуди “посредниците” като борсите да замразят криптоактивите на длъжника:

В случай че активите на длъжника не са открити, кредиторът може да поиска от компетентния съд да издаде служебно, по електронен път, заповед до посредниците, участващи в операции с криптоактиви, така че активите, съответстващи на изпълнената сума, да бъдат блокирани.

Бразилски централен банкер описва как CBDC системата може да спре масовото източване на банкови депозити

Предложените допълнения все още са в начална фаза на обсъждане в Камарата на депутатите в рамките на законодателния орган на страната. Това означава, че може да минат няколко години, преди допълненията да бъдат приети от Сената и подписани от президента. Дотогава те може да са се променили драстично.

Само Салвадор и Централноафриканската република признават Биткойн като законно платежно средство. Тонга обмисля да последва стъпките им.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Турция въвежда нови правила за защита на крипто инвеститорите

Съветът за капиталовите пазари (CMB) въведе нов набор от разпоредби за сектора на криптовалутите, които влизат в сила незабавно след измененията на Закона за капиталовите пазари № 7518.

21.09.2024 10:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Камала Харис разглежда нови крипто политики за САЩ според Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, обяви, че вицепрезидентът Камала Харис работи по политиките за криптовалутите в кампанията си с подкрепата на крипто застъпници.

20.09.2024 20:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Конгресмен критикува председателя на SEC Генслер за регулациите на Биткойн

Конгресменът от САЩ Уорън Дейвидсън разкритикува председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, обвинявайки го, че умишлено възпрепятства притежанието на Биткойн.

20.09.2024 17:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Бивши служители на SEC ще свидетелстват за крипто регулирането на изслушване в Конгреса

Бивши високопоставени служители от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се готвят да дадат показания по време на изслушване в Конгреса, на което ще бъде разгледан подходът на агенцията към регулирането на криптовалутите.

17.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.