Home

Централните банки увеличават златните си резерви на фона на инфлацията

09.06.2022 15:10 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централните банки увеличават златните си резерви на фона на инфлацията

През последното десетилетие количеството злато, държано в резерв от световните централни банки, постепенно се увеличава.

Според данни на Международния валутен фонд (МВФ) през този период златните резерви на централните банки са нараснали до почти 35,600 тона в началото на 2022 г. 


Междувременно пазарният анализатор на Welt Холгер Шаепиц се включи в Twitter, за да сподели графика от своя Bloomberg терминал, която показва, че златните резерви непрекъснато се увеличават от финансовата криза през 2008 г. насам, като наближават нива на резервите, които банките са държали през 80-те и 90-те години. 



Световният съвет по златото (WGC) наскоро проведе проучване сред централните банки и установи, че 74% от тях съобщават за по-големи наличности на злато в сравнение с 68% през предходната година. 


За това ново натрупване на злато са допринесли различни фактори; в по-голямата си част това е страхът от инфлация, но също така и възможните рискове, свързани с войната в Украйна, и използването на златото като предпазна мярка за националната финансова система. WGC завърши бележката си по проучването, като заяви, че търсенето на злато може да остане стабилно до края на годината, най-вече заради свойствата му на безопасен актив.


“В условията на по-предизвикателна икономическа и геополитическа обстановка търсенето на злато от страна на централните банки вероятно ще остане стабилно, като качествата на златото като “сигурно убежище” и “предпазване от инфлация” ще послужат за засилване на убедеността на централните банки в златото.”

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум ще скочи с над 70% този месец, твърди крипто общността

Освен това Майк Макглоун, старши стратег в Bloomberg Intelligence, сравнява наблюдаваните напоследък високи цени на редица суровини. 



И накрая, нововъзникващите икономики са силно зависими от щатския долар, което ги прави по-уязвими към валутни рискове. 


От друга страна, златото може да бъде ефективен хедж, тъй като обикновено е отрицателно корелирано с щатската валута. Това се вижда от факта, че Тайланд и Индия са най-големите купувачи на злато през 2022 г., по данни на МВФ. 

Тъй като експертите и централните банки очакват търсенето на златото да нарасне и тъй като повечето пазарни участници приветстват жълтия метал заради способностите му на запас на стойност, е трудно да се направи аргумент срещу него.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис демонстрира силна подкрепа за криптовалутите

Вицепрезидентът Камала Харис, кандидат на Демократическата партия за предстоящите президентски избори през ноември, наскоро говори на събитие за набиране на средства на Уолстрийт, където за първи път засегна темата за крипто индустрията.

23.09.2024 6:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.