НАЧАЛО Други

Глобалната икономика напомня на 70-те години, твърди Бил Смийд

03.06.2022 14:20 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалната икономика напомня на 70-те години, твърди Бил Смийд

Бил Смийд говори пред Squawk Box на CNBC, като главният инвестиционен директор на Smead Capital сподели мислите си защо сегашната икономика напомня за 70-те години на миналия век.

Инфлацията се е покачила до 8.3% в САЩ и може да остане близо до 40-годишните максимуми; обаче, според Смийд, инфлацията не е единственият проблем, нито единствената причина тази икономика да прилича на тази от 70-те години на миналия век.


“Огромното количество ликвидност, което е хвърлено в икономиката, което ще бъде опитано да бъде изтеглено успешно – просто не е вероятно, знаете ли, не е вероятно след като това огромно количество ликвидност влезе в системата и се сблъска с благоприятните демографики, които работят едновременно, просто да пропълзи обратно в дупката си.”


И все пак инфлацията играе голяма роля в страховете от рецесия на пазара, които Смийд нарече ‘Wolverine’ инфлация (инфлация на Върколака).


“Ние обичаме да наричаме инфлацията, която е създадена, ‘Wolverine’ инфлация. Защото наистина няма естествен хищник и наистина започва да ни прилича на 70-те години.”


През 70-те години инфлацията беше свързана с енергийна криза, която присъства и на днешните пазари, най-вече поради войната в Украйна. В момента в страните от ОПЕК има разсъждения за увеличаване на производството на петрол и газ, за ​​да компенсират липсата на петрол в Русия, но все още нищо не е потвърдено.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Големите инвеститори се насочват към тези две криптовалути

Когато бе помолен да изрази мнението си за възможността нов петрол да излезе на пазарите, Смийд каза следното:


“Тази идея, че можете просто да щракнете с пръсти и да напомпате куп нефт и всичко ще бъде добре, това е един вид градски мит. Реалността е там, където наистина можете да увеличите много производство, са САЩ, но волята за опазване на околната среда и мотивацията от страна на енергийните компании не са налице, за да направят това.”

В заключение, краят на енергийната криза изглежда е в далечно бъдеще, ако инвестиционните специалисти като Бил Смийд са прави. Това по същество би означавало, че инвеститорите ги очаква още болка.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колапсът на американската икономика може да е неизбежен

На фона на нарастващите опасения относно състоянието на икономиката на Съединените щати, изследователска платформа Game of Trade издаде предупреждение за потенциални тежки последици въз основа на конкретни показатели.

05.05.2024 10:00 3 мин. четене

БРИКС: Съюзът готов да открие централна банка за единна валута на държавите-членки

Съобщава се, че икономическият съюз БРИКС полага основите за създаването на собствена централна банка, която да емитира единна валута.

05.05.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия разкриха какво може да сложи край на долара

В отговор на продължаващите усилия за дедоларизация в рамките на алианса БРИКС, руският президент Владимир Путин привлече вниманието към потенциалната роля на петролната индустрия в Близкия изток в оспорването на господството на щатския долар.

05.05.2024 7:30 2 мин. четене

Интеграцията на AI ще тласне Apple до нови висоти – Джим Креймър

Според домакина на Mad Money по CNBC Джим Креймър, Apple може значително да се възползва от интегрирането на технологията за изкуствен интелект (AI), за да стимулира следващата вълна на приемане.

05.05.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.