Home

ЦРУ потвърждава слуховете: наистина работи по проекти за криптовалута

14.12.2021 11:26 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЦРУ потвърждава слуховете: наистина работи по проекти за криптовалута

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше попитан за участието на ЦРУ в борбата с ransomware.

Той каза, че неговият предшественик е започнал няколко “различни проекта, фокусирани върху криптовалутата“.

По време на срещата на върха на главния изпълнителен директор на Wall Street Journal на 6-ти декември, директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс призна, че ЦРУ има множество проекти за следене на криптовалути.

В отговор на въпрос дали разузнавателната агенция е успяла да ограничи атаките на ransomware, идващи от чужбина, Бърнс каза, че неговият предшественик “е задействал редица различни проекти, фокусирани върху криптовалути и се опитва да разгледа последствията от втори и трети ред. И помагаме на нашите колеги в други части на правителството на САЩ, за да предоставим солидни разузнавателни данни за това, което виждаме.

Ransomware е вид злонамерен софтуер, предназначен за изключване на компютър или мрежа до получаване на плащане, често в Биткойн или монета за поверителност като Monero. 

Не Пропускай: Nubank вече е публично регистрирана в САЩ и Бразилия

Атаките тази година затвориха основен нефтопровод, месопреработвателни предприятия и ИТ инфраструктура на бизнеса. Администрацията на Байдън през юни определи софтуера за откуп за “приоритет” и заяви, че ще използва проследяване на криптовалута, за да се справи с него.

Бърнс не изясни за кой предшественик става дума. Други петима души са ръководили агенцията – двама от тях като заместници – само през последните пет години, включително Джон Бренан, Майк Помпео и Джина Хаспел. И все пак най-вероятната препратка е към неговия непосредствен предшественик Дейвид Коен.

Коен, когото президентът Байдън избра за изпълняващ длъжността директор от януари до март тази година, идва от Министерството на финансите, което ръководи Службата за контрол на чуждестранните активи и Мрежата за борба с финансовите престъпления, като и двете предупреждават компаниите да не правят плащания за откуп. С други думи, той е точно от този тип хора, които биха накарали ЦРУ да събира разузнавателна информация за криптовалути.

Майкъл Морел, който беше изпълняващ длъжността директор на агенцията в два отделни случая при президента Обама, също вижда стойността на Биткойн за разузнавателната общност.

По-рано тази година Морел нарече блокчейн технологията “благодад за наблюдение” в доклад, публикуван от ръководения от Coinbase и Square ‘Crypto Council for Innovation‘. Докладът защити криптовалутите срещу твърденията, че най-добрият случай на използване е за престъпно предприятие. Вместо това публичният характер на транзакциите го прави “неизползван криминалистичен инструмент за правителствата за идентифициране на незаконна дейност“.

Бърнс беше неясен за това какво точно прави ЦРУ. Например, изучава ли мрежи или се опитва да ги подрине? Но той добави: 

Един от начините за борба с ransomware атаки и тяхното възпиране е да можете да стигнете до финансовите мрежи, които толкова много от тези престъпни мрежи използват…

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тайван позволи инвестициите в чуждестранни крипто ETF

Тайванската комисия за финансов надзор (FSC) даде зелена светлина на професионалните инвеститори да получат достъп до чуждестранни борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалути.

30.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ethena Labs предлага създаването на нова борса за стимулиране на растежа на USDe

Ethena Labs, разработчикът на синтетичния долар USDe, обяви предложение за стартиране на децентрализирана борса (DEX), наречена „Ethereal“, която да подкрепи растежа на USDe.

30.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Капитализацията на фондовия пазар е на път да достигне тригодишен връх

Капитализацията на световния фондов пазар е на път да достигне най-високото си ниво от три години насам благодарение на неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и мерките за икономическо стимулиране от страна на Китай.

30.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Неизбежен ли е старта на новата валута на съюза?

С наскоро разширения си състав БРИКС вече включва Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства.

30.09.2024 18:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.