Home

Казахстан обмислят изграждането на АЕЦ за копаене на криптовалути

28.11.2021 18:09 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Казахстан обмислят изграждането на АЕЦ за копаене на криптовалути

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи изграждането на ядрена електроцентрала, за да поддържа растежа на индустрията за добив на криптовалути на фона на енергийната криза, пред която е изправена страната.

Ядрената алтернатива за снабдяване на енергийната система на страната е доста непопулярна сред гражданите. Въпреки това президентът Касим-Жомарт настоява, че предложението има за цел “да увеличи приноса на националната финансова система за икономическото развитие и благосъстоянието на гражданите.

След репресиите на Китай срещу добива на криптовалута, Казахстан се превърна в популярно място за миграция на китайските копачи. Липсата на държавна намеса в сектора и ниските енергийни разходи направиха страната обещаваща дестинация.

Съобщава се, че Казахстан са втори по глобален контрол върху енергията за добив на Биткойн (BTC), след САЩ, с 21.9% дял от глобалния хашрейт според данните на ‘Cambridge Center for Alternative Finance Index‘.

Това не е първият път, в който Токаев предлага да се построи атомна електроцентрала. През 2019 г. той разговаря с руския президент Владимир Путин, който предложи технологична помощ и обучение.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Транзакциите на Solana са по-малко енергоемки от тези на Биткойн

Както споменахме, това предложение не беше добре прието от гражданите на Казахстан, които се страхуват от последиците за околната среда, разходите, енергийната зависимост от Русия и миналото на страната на тестване на съветско атомно оръжие.

Реакцията на гражданите беше достатъчно силна, за да остави идеята настрана, досега. Токаев предполага, че това е нещо, което трябва да направят и няма друг начин. Ситуацията с енергетиката все още не е най-лошата, но Министерството на енергетиката обяви, че страната ще купува руски ток за зимата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Неизбежен ли е старта на новата валута на съюза?

С наскоро разширения си състав БРИКС вече включва Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства.

30.09.2024 18:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Притокът на средства към крипто инвестиционните продукти продължи и през миналата седмица

За трета поредна седмица инвестиционните продукти, свързани с криптовалути, отбелязаха значителен приток, възлизащ на $1.2 милиарда, както съобщават от CoinShares.

30.09.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите през октомври на фона на слабите данни

Икономистите все по-често прогнозират намаляване на лихвените проценти с 0.25% от Европейската централна банка (ЕЦБ) през октомври, измествайки се от по-ранните очаквания за намаление през декември.

30.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Основателят на Nvidia разкри как САЩ може да се справят с AI дезинформацията преди изборите

Докато САЩ се подготвят за президентски избори през ноември, загрижеността за дезинформацията, управлявана от изкуствен интелект, нараства.

30.09.2024 15:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.