НАЧАЛО Блокчейн

Транзакциите на Solana са по-малко енергоемки от тези на Биткойн

НОЕ. 26, 2021 17:17 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Транзакциите на Solana са по-малко енергоемки от тези на Биткойн

Тези, които наблюдават метавселената извън крипто сектора, често са ужасени от въглеродния отпечатък на NFT или енергията, консумирана при използване на Етериум.

Докладът за потребление на енергия на Solana за ноември 2021 г. обаче поставя числата в перспектива и сигнализира за нова тенденция в крипто сектора – стремежът да бъдем екологични.


По-екологичен от Google?


В доклада на Solana се посочва,


В актуализацията от ноември 2021 г. Фондация Solana определи, че една транзакция на Solana отнема 0.00051 kWh, или 1,836 джаула енергия.


За да помогне на читателите да визуализират по-добре тази стойност, докладът предоставя и списък с други общи дейности и техните енергийни нужди. Например, Solana използва повече енергия от едно търсене в Google, което според съобщенията консумира около 1,080 джаула.


Не Пропускай
MoneyGram и Stellar стартират пилотна програма за трансгранични плащания


Транзакцията на Solana обаче е по-малко енергоемка от работата за един час на компютъра, който според съобщенията се нуждае от приблизително 46,800 джаула. Тъй като Solana планира да включи 1 милиард потребители и 1 милион разработчици, лесно можем да видим как сметките за ток се повишават.


Стигайки до блокчейните, процентът на потребление на енергия за транзакция на Solana е много пъти по-нисък от този на транзакция ETH2, която използва 126,000 джаула, според доклада на Solana. Междувременно една транзакция с Етериум използва около 692,820,000 джаула, докато същата за Биткойн използва невероятните 6,995,592,000 джаула.


Още едно съревнование?


С таксите за газ на Етериум и тежката сметка за електричество, има голям натиск както върху блокчейн, така и върху NFT артисти да използват по-енергийно ефективни платформи. Въз основа на доклада си и състоянието на петата по големина пазарна капитализация, Solana изглежда като силна алтернатива.


Въпреки това, може да не е първия избор. Avalanche е съвместима с Етериум Виртуална Машина [EVM] и също така се гордее с това, че е екологична. От друга страна, Neon Labs обяви, че въвежда EVM съвместимост в основната мрежа на Solana. Ясно е, че надпреварата далеч не е приключила.


Ролята на Ripple


Друг претендент е Ripple. Според XRP Ledger, една XRP транзакция консумира около 0.0079 kWh. Това е повече от 0.00051 kWh на Solana за транзакция.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Топ 10 алткойна сред големите притежатели на Етериум


Въпреки това, когато Ripple си партнира с Бутан, за да създаде дигиталния нгултрум (CBDC), една от основните причини за избора на базираната в Сан Франциско блокчейн компания беше устойчивостта. Освен това, докато обявяваше партньорството си с Република Палау за разработване на дигиталната валута на страната, Ripple заяви, че нейният XRP Ledger е избран, тъй като е неутрален по отношение на въглерода.


Като се вземат предвид тези факти, изглежда, че по-екологичните блокчейни в бъдеще ще трябва да подкрепят твърденията си както с одити, така и с нови постижения в приемането сред различни проекти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Блокчейн новини

Ето защо Етериум (ETH) ще остане пазарен лидер

Той запази тази титла чрез бума на децентрализираните финанси (DeFi) и незаменими токени (NFT). Въпреки това, имаше сериозни конкуренти, които се пръкнаха с появата на двете нови пространства, които п...
ЯНУ. 25, 2022 18:31 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Floki Inu започна прехода си към DAO

Floki Inu обяви актуализациите на FlokiDAO на 18-ти януари 2021 г. Фаза 1 от актуализацията започна в 08:00 UTC в събота, 22-ри януари 2022 г. Решението да се превърне Floki Inu в децентрализирана авт...
ЯНУ. 24, 2022 13:29 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

BlackRock подава заявление за блокчейн ETF

IShares Blockchain and Tech ETF проследява инвестиционните резултати от индекс, съставен от компании, участващи в „разработването, иновациите и използването на блокчейн и крипто технологии“ в САЩ и др...
ЯНУ. 24, 2022 09:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Polkadex се стреми да спечели парачейн слот на Polkadot

Проектът, базиран на Substrate, обяви кампания за групови заеми, която ще стартира този месец. Общността се насърчава да заема токени DOT на Polkadex, за да осигури достатъчно средства за успешна офер...
ЯНУ. 23, 2022 18:07 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света