Home

ЕЦБ вече притежава 80% от еврозоната

06.06.2021 9:36 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ вече притежава 80% от еврозоната

Счетоводният баланс на Европейската централна банка (ЕЦБ) се е увеличил до 77% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, който включва Германия, Франция, Италия и Испания.

Балансът на ЕЦБ се е увеличил до 7.6 трилиона евро – почти двойно, отколкото през 2020 г., когато беше 4.7 трилиона евро.

(Баланс на ЕЦБ – юни 2021 г.)

За контраст, БВП на еврозоната е спаднал до около 10 трилиона евро, най-ниското си ниво от 2018 г. насам и като цяло е в стагнация от 2007 г.

Еврозоната като цяло едва ли е отбелязала голям растеж през последното десетилетие, за разлика както от Америка, както и от Китай, където БВП е нараснал значително.


(БВП на еврозоната – юни 2021 г.)

Докато в Маями и Флорида като цяло няма почти никакви ограничения, Европа продължава да се бори икономически с различни страни на различни етапи на локдаун.

Тези 7.7 трилиона евро в баланса на ЕЦБ са дълг, който трябва да бъде изплатен, като по-голямата част от дълга е държавен, който се продава на търговски банки и след това се изкупува от централната банка.

Лихвените проценти обаче са близо нула, но в момента в някои еверопейски държави те са дори отрицателни, така че засега тази договореност вероятно няма да създаде политически проблеми.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ‘Изкуствените валути’ са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

Ако обаче лихвените проценти трябва да бъдат увеличени поради инфлация, насочването на парите на данъкоплатците към частния банков сектор, който се основава на отпечатани от нищото фиатни валути, може да се окаже трудна задача.

Европейските правителства обаче не стигнаха до там, където стигнаха американските президенти. Все пак Байдън предложи бюджет от 6 трилиона долара, след като по време на пандемията бяха похарчени около 6 трилиона долара.

Следователно не е ясно дали Европа ще види скок в инфлацията или дори в икономическия растеж, като има силна предпазливост при следването на примера на САЩ.

Така че балансът на ЕЦБ може да няма голямо значение в сравнение с това, което се прави с всички тези пари, тъй като самият дълг не е непременно лош, но лошо инвестиран дълг или по-лошо, пропиляният дълг може да бъде фалит, който за националните държави идва под формата на инфлация или катастрофална хиперинфлация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са страните с най-голям интерес към крипто активите от реалния свят

Интересът към активите oт реалния свят (RWA) в сектора на криптовалутите бележи забележителен подем, отразявайки по-широките тенденции в дигиталната икономика.

20.09.2024 15:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Япония остава лихвения процент непроменен, Биткойн поскъпва на фона на пазарния оптимизъм

Японската централна банка (BOJ) реши да запази лихвените проценти на ниво от 0.25%, което доведе до рязко покачване на индекса Nikkei, който скочи с над 700 пункта.

20.09.2024 15:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

CertiK Ventures разкри инвестиция от $45 милиона за насърчаване на Web3 проекти

CertiK Ventures, инвестиционното звено на известната компания за блокчейн сигурност CertiK, е начело на усилията за насърчаване на Web3 иновациите със значителна инициатива за финансиране на стойност $45 милиона, обявена на 19 септември.

20.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.