Home

Източноевропейските градове се обединяват за рестартиране на иновационната икономика

12.05.2022 20:26 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Източноевропейските градове се обединяват за рестартиране на иновационната икономика

Innowave Summit е Varna Brand Event и се провежда за първи път в Клуж-Напока, като е едно от най-големите иновационни събития в Централна и Източна Европа, организирано от Българския бизнес форум (Варна), C-EDU Клъстер на Обучение (Клуж -Напока) и Община Клуж-Напока в партньорство с град Варна - в стратегическите дейности на първата паневропейска платформа за сътрудничество и стимулиране на стартъп фирми в Европа и света, StartupCities Platform, в която двата града Варна и Клуж-Напока действат като учредители.

Връзката и сътрудничеството на двата града са особено важни в контекста на Европейската година на младежта. В присъствието на европейския комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас и някои от най-иновативните кметове в Европа, Innowave Summit ще покаже как работят два европейски града заедно, за да изведем младежта и образованието на следващото ниво.


Това събитие за иновации и споделено знание също ще подчертае Клуж и Варна като градове на знанието и ще направи силната връзка между тях видима за всички.


Свързани събития през дните на Innowave Summit в рамките на StartupCity Cluj Napoca Days:


  • Инициативата Europe Goes Local ще бъде домакин на транснационална конференция в Клуж-Напока в периода 17-20 май 2022 г.
  • В контекста на Европейската година на младежта актьори от местната екосистема също ще организират поредица от събития и младежки акции в града.
  • На 18-ти май 2022 г. местен диалог с гражданите – съвместно организиран от Европейския комитет на региона и община Клуж-Напока на тема “Европа започва в Трансилвания. Изграждане на силната основа на Дома на европейската демокрация.
  • Сутринта на 19-ти май 2022 г. ще бъде отбелязано официалното създаване на Мрежата на европейските младежки столици с церемония по подписване.
  • Част от дневния ред на Innowave Summit 2022 ще бъде и Първото регионално събитие в Румъния за най-голямото стартъп събитие – Startup World Cup. Победителят ще има възможност да се състезава с най-добрите стартъп компании в света за наградата от $1,000,000 USD.


Всички горепосочени събития заедно с Innowave Summit 2022 имат за цел да отпразнуват иновациите и приноса на младите хора към реконструкцията на европейските градове и общности чрез участието на младите хора.


Тази инициатива ще допринесе за добрата връзка и сътрудничество между двата града Клуж-Напока и Варна. По този начин, чрез това сътрудничество, България и Румъния ще продължат усилията си за подкрепа на стартъп фирми, местни публични власти, катализатори на местната иновационна екосистема и иновативни инициативи отдолу нагоре за задържане на таланти в нашия регион.

 

Димитър Василев, президент на Българския бизнес форум, обяснява концепцията като “обединението осъществено на практика и надграждане на сътрудничеството и взаимната подкрепа, които Варна и Клуж развиха през последните години. Нашите общности имат подобни предизвикателства и нашите екосистеми са съвместими. С Innowave Summit каним всички заинтересовани участници да се присъединят към нас, за да преминем към прагматични и конкретни проекти, действия и бизнес решения. Срещата на върха ще събере политици, европейски стартъп общности, иновативни лидери от регионалния и глобалния пазар.

 

Емилия Ботезан, ръководител на отдела по международни въпроси и инвеститори в общината Клуж-Напока подчерта, че “в глобален свят, когато никой не може да се изолира, за да избегне проблеми (като Covid19), това, което можем да направим, е да използваме това като конструктивен инструмент и да създадем механизъм, който предлага същите ресурси на толкова общности, колкото могат да имат достъп до тях. Innowave Summit е един от начините, по които каним общностите да се присъединят отново и да обсъждат решения, които се справят с жизненоважни проблеми за нашите градове, като цифрова трансформация или достъп до европейско финансиране за иновации и отваряне на достъп до източноевропейски стартъп компании и най-вече доставчик на решения за най-много спешни нужди от Зелената сделка.

 

Резервирайте своето място тук: www.innowavesummit.com

Научете повече за Startup World Cup Румъния тук: https://swc.innowavesummit.com/


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето защо Фед намалиха лихвения процент според Артър Хейс

Неотдавнашното намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта от страна на Федералния резерв се разглежда от някои като ход в подкрепа на президентската кампания на Камала Харис.

24.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.