НАЧАЛО Регулации

Централната банка на Куба ще лицензира доставчици на услуги за цифрови активи

28.04.2022 10:07 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Куба ще лицензира доставчици на услуги за цифрови активи

Централната банка на Куба (ЦБК) ще издава лицензи за доставчици на услуги за виртуални активи, съобщи тя във вторник.

Според резолюция на испански език, публикувана в официалния вестник на Куба, лицензът ще бъде достъпен за физически лица — отделно човешко същество — или юридически лица — организация — както кубински, така и чуждестранни.

Одобрените лицензи ще са валидни за една година и могат да бъдат удължени за втора, “предвид експерименталния и нов характер на този вид дейност”, казаха от ЦБК.

На доставчиците ще бъде разрешено да оперират с виртуални активи, одобрени от ЦБК, се казва в резолюцията, без да се разкриват допълнителни подробности. В нея се изяснива, че виртуалните активи “не включват цифрови представителства на фиатна валута, ценни книжа и други финансови активи, широко използвани в традиционните банкови и финансови системи, които се регулират в други разпоредби на Централната банка на Куба.

През август ЦБК издаде резолюция за установяване на правила за регулиране на използването на виртуални активи при търговски сделки и лицензиране на доставчици на услуги в този сектор.

Тази предишна резолюция позволи на банката да предоставя лицензи на “доставчици на услуги на виртуални активи за транзакции, свързани с финансови, обменни и инкасо или платежни дейности, на и от национална територия”, припомня ЦБК в четвъртък.

Към този момент ЦБК постанови, че държавните агенции трябва да се въздържат от използване на виртуални активи при транзакции, освен в разрешени от него случаи.

Настоящата резолюция не уточнява как кубинското правителство ще наложи данъци върху дейността на виртуалните активи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето коя е първата държава в Африка, приемаща Биткойн като платежно средство

В него е посочено, че ЦБК ще предостави или откаже исканият лиценз “в срок, който в неговата съвкупност не надвишава деветдесет работни дни от датата на получаване на изискуемата документация”. За да издаде лиценз, централната банка първо ще се консултира с Crypto Assets Group.

Според банката решението ще влезе в сила 20 дни след публикуването му.

Освен това доставчиците няма да могат да прекратят дейността си без предварително разрешение от КЦБ и ще трябва да водят счетоводни записи за своите операции съгласно стандартите, издадени от Министерството на финансите и цените, въз основа на одобрените кубински стандарти за финансова отчетност.

Що се отнася до наказанията, КЦБ уточни, че лицензиантите, които нарушат решението или работят без лиценз, ще бъдат съдени по Указ 363, който разглежда административните нарушения на банковите, финансовите и валутните разпоредби.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Русия няма планове да забрани Биткойн или криптовалутите

Според изявление на законодател, последните съобщения, че Русия възнамерява да наложи пълна забрана на транзакциите с криптовалути поради геополитическо напрежение, са неточни.

30.04.2024 9:39 2 мин. четене

ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

Европейският парламент наскоро одобри цялостен пакет от закони, насочени към укрепване на усилията на Европейския съюз за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), със забележим акцент върху затягането на регулациите в сектора на криптовалутите.

30.04.2024 1:30 2 мин. четене

Основателят на Tron е скептичен за одобрението на спот Етериум ETF

Джъстин Сън, основателят на Tron, изрази скептицизъм по отношение на одобрението на спот Етериум ETF от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

30.04.2024 1:00 2 мин. четене

Южна Корея ще превърне временния си отдел за разследване на крипто престъпления в постоянен

Южна Корея се подготвя да институционализира усилията си в борбата с престъпленията и измамите, свързани с крипто, като трансформира своя временен отдел за разследване на крипто в постоянен.

30.04.2024 0:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.