НАЧАЛО Финтех

Блокчейн платежната система на Сингапур е готова за комерсиална употреба

13.07.2020 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн платежната система на Сингапур е готова за комерсиална употреба

Властите в Сингапур обявиха днес, че проектът им за блокчейн плащания Project Ubin е завършен и готов за комерсиална употреба.

Паричният орган на Сингапур, или MAS, за първи път пое проекта Ubin през 2017 г. с планове първо да разработи дигитализиран сингапурски долар (SGD). Следващите стъпки включваха проучване на блокчейн и разпределена счетоводна книга за изграждане на система за клиринг и сетълмент на плащания, и ценни книжа, с помощта на дигитален SGD.

За последната фаза на проекта MAS работи в сътрудничество със сингапурската инвестиционна компания Temasek и американската инвестиционна банка JPMorgan.

MAS успешно завърши разработването на прототипа на платежната мрежа през ноември 2019 г. Оттогава органът тества системата за нейната способност да работи безпроблемно с комерсиални блокчейн приложения.

Според официалното съобщение на MAS, разплащателната мрежа ще осигури интерфейс за „други блокчейн мрежи за безпроблемно свързване и интегриране“.

Наред с други случаи на използване, системата ще позволи по-бързи и по-евтини трансгранични плащания в множество валути, обмяна на валута и сетълмент на ценни книжа, деноминирани във валута, съобщава Reuters.

Лидер в блокчейн и крипто иновациите

Миналия месец, Рави Менон, изпълнителен директор на MAS, заяви, че страната планира да работи в тясно сътрудничество с Китай, за да експериментира с дигиталната валута на централната банка.

Освен подкрепяните от правителството блокчейн проекти, частният сектор в Сингапур също се разраства с блокчейн и крипто иновации. През последните 12 месеца Сингапур отбеляза 50% ръст на броя на блокчейн компаниите в цялата страна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Близо 500 финтех сделки само през първото тримесечие на 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. финтех индустрията стана свидетел на близо 500 транзакции за финансиране и сливания и придобивания, с особен акцент върху застрахователните технологии, крипто и блокчейн секторите, според данни, събрани от Royal Park Partners (RPP).

02.05.2024 9:00 1 мин. четене

Ripple разширява обхвата си в Япония с ново сътрудничество

Финтех гигантът Ripple разкри стратегическо сливане с HashKey DX, базираното в Токио подразделение на HashKey Group, компания за финансови услуги за дигитални активи.

01.05.2024 3:30 1 мин. четене

Финансови гиганти създават работна група за квантова криптография

HSBC и PayPal са част от нова инициатива, изследваща квантово безопасната криптография в плащанията, целяща справяне с потенциалните рискове за киберсигурността, породени от нововъзникващите квантови компютри.

01.05.2024 2:00 1 мин. четене

Мъже “крадат” от жените си в Пакистан – дигиталните валути може да са решението на проблема

По време на специална среща в Рияд министърът на финансите на Пакистан Мухаммад Аурангзеб изрази интереса на правителството да приеме дигитална валута.

30.04.2024 12:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.