НАЧАЛО Финтех

Европейската централна банка обявява EUROchain

27.12.2019 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейската централна банка обявява EUROchain

На 17-ти декември Европейската централна банка публикува нов проект с доказателство на концепцията, наречен EUROchain.

Докладът, публикуван на уебсайта на ЕЦБ, гласи следното: 

Това доказателство за концепция може да се похвали с няколко нови характеристики, разработени от изследователската мрежа на ESCB (с подкрепата на Accenture и R3), използвайки технологията на разпределения леджър (DLT). 

Въз основа на платформата Corda на R3, проектът е проучване за това как поверителността може да бъде балансирана с процедурите за правосъобразност, като правила за изпиране на пари, докато DLT помага да се намали цената на транзакциите.

Случаят за използване на EUROchain се основава на дизайн, описан в доклада, който разчита на посредници, които имат достъп до сметките на централната банка и могат да теглят резервни салда, държани в централната банка, за да предоставят на потребителите CBDC. 

Посредниците ще обработват транзакции от името на своите клиенти. Това е пример за това как DLT може да бъде интегрирана в по-голям мащаб от централните банки. Въпреки че, докладът споменава, това е опростен случай, типичен за доказателство на концепции. 

Част от изводите, извлечени в заключението на доклада, подчертават, че “Скалируемостта на прототипа например не е анализирана”.

Проучването е различно от другите случаи на използване на стабилни монети, като например Libra на Facebook. 

Изглежда, че EUROchain не изучава отделни случаи на използване на потребителите и е фокусиран повече върху банковата интеграция на иновациите на блокчейн.

И тази година бяха обявени подобни проекти на други централни банки, като FedNow услугата и Payments Canada, фокусирани върху по-бързи платежни услуги, но не непременно използвайки DLT дизайни. FedNow в контекст може да е от полза за физически лица и предприятия. 

Споменатите проекти са в различни етапи на развитие, но предполагат повече усилия на централните банки за усъвършенстване на платежните услуги в световен мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Близо 500 финтех сделки само през първото тримесечие на 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. финтех индустрията стана свидетел на близо 500 транзакции за финансиране и сливания и придобивания, с особен акцент върху застрахователните технологии, крипто и блокчейн секторите, според данни, събрани от Royal Park Partners (RPP).

02.05.2024 9:00 1 мин. четене

Ripple разширява обхвата си в Япония с ново сътрудничество

Финтех гигантът Ripple разкри стратегическо сливане с HashKey DX, базираното в Токио подразделение на HashKey Group, компания за финансови услуги за дигитални активи.

01.05.2024 3:30 1 мин. четене

Финансови гиганти създават работна група за квантова криптография

HSBC и PayPal са част от нова инициатива, изследваща квантово безопасната криптография в плащанията, целяща справяне с потенциалните рискове за киберсигурността, породени от нововъзникващите квантови компютри.

01.05.2024 2:00 1 мин. четене

Мъже “крадат” от жените си в Пакистан – дигиталните валути може да са решението на проблема

По време на специална среща в Рияд министърът на финансите на Пакистан Мухаммад Аурангзеб изрази интереса на правителството да приеме дигитална валута.

30.04.2024 12:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.