Home

Европейския Съюз не е готов да позволи на стабилните монети да стъпят на пазара

06.12.2019 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейския Съюз не е готов да позволи на стабилните монети да стъпят на пазара

Нито един глобален проект за стабилна монета няма да започне да функционира в Европейския съюз (ЕС), докато свързаните с тях рискове за паричния суверенитет не бъдат разгледани, според властите на ЕС.

В съвместно изявление, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия (ЕК) признаха, че стабилните монети могат да бъдат ефективни при осигуряването на евтини и бързи плащания, но носят много повече рискове и предизвикателства.

Изявлението беше одобрено от Съвета за икономически и финансови въпроси (ECOFIN) на 5-и декември въз основа на данните в официален документ, публикуван в края на ноември.

Не е ясно дали новото изявление по някакъв начин ще повлияе за предприемане на по-нататъшни мерки или ще стане основа за нещо, което е правно обвързващо.

Потенциалът на стабилните монети да улесняват трансграничните плащания спрямо свързаните с тях рискове

В изявлението си, органите на ЕС очертаха множество рискове и проблеми, свързани с приемането на стабилни монети – дигитални валути, които са фиксирани към друг актив, за да се предотврати волатилността, обикновено наблюдавана при криптовалутите. Ако бъдат приети в глобален мащаб, стабилните монети представляват заплаха за паричния суверенитет, аргументират се Съветът и Комисията.

Изявлението гласи:

Тези договорености представляват многостранни предизвикателства и рискове, свързани например със защитата на потребителите, неприкосновеността на личния живот, данъчното облагане, киберсигурността и оперативната устойчивост, прането на пари, финансирането на тероризма, целостта на пазара, управлението и правната сигурност. [..] Тези опасения вероятно ще се засилят и могат да възникнат нови потенциални рискове за паричния суверенитет, паричната политика, безопасността и ефективността на платежните системи, финансовата стабилност и лоялната конкуренция.

Предизвикателствата, създадени от глобалните стабилни монети, изискват координиран глобален отговор

По този начин, решаването на предизвикателствата, породени от глобалните стабилни монети, изисква координирани усилия от глобалните юрисдикции, отбелязват властите. Нещо повече – субектите, които планират да издават стабилни монети в ЕС, трябва да предоставят „пълна и адекватна информация, за да се даде възможност за правилна оценка на съществуващите действащи правила“, според изявлението.

Съветът и Комисията заключиха:

Никакво глобално споразумение за „стейбълкойн“ не трябва да започне да функционира в Европейския съюз, докато правните, регулаторните и надзорните предизвикателства, и рискове не бъдат адекватно идентифицирани и решени.

Макар да посочват редица рискове, свързани със стабилните монети, органите на ЕС отбелязват, че приветстват централните банки, работещи за оценка на разходите и ползите от дигиталните валути на централните банки (CBDC) и работят за осигуряване на бързи и евтини трансгранични плащания.

Управителят на централната банка на Франция обяви плановете на банката за пилотиране на финансови институции за CBDC през 2020 г. Длъжностното лице заяви, че банката ще започне тестване на проект за дигитално евро до края на първото тримесечие на 2020 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

AI вероятно ще е най-добрата инвестиция според Насим Талеб

Насим Николас Талеб, известен с влиятелните си книги като “Черният лебед” и “Кожа в играта”, наскоро сподели своите виждания за финансовите пазари и бъдещето на AI компаниите от инвестиционна гледна точка.

13.10.2024 8:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

САЩ са платили близо $1 трилион в лихви по дълга само за една година

Неотдавна правителството на САЩ отдели близо $1 трилион само за покриване на лихвите по нарастващия си държавен дълг.

13.10.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн: Програмист търси £495 милиона заради изгубен хард диск

Джеймс Хауелс води съдебна битка за обезщетение в размер на £495 милиона ($647 милиона), след като градският съвет на Нюпорт блокира иска му за разкопаване на сметище.

12.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Grayscale разширява гамата си от инвестиционни крипто продукти

От Grayscale обявиха, че обмислят да пуснат на борсата няколко нови актива като самостоятелни инвестиционни продукти или като част от предложения за различни активи.

12.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.