Home

Повече от 1,6 милиона Биткойни са загубени завинаги

21.11.2019 15:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Повече от 1,6 милиона Биткойни са загубени завинаги

Според последния доклад на Coin Metrics, повече от 1,6 милиона биткойни са загубени завинаги чрез дублиращи се транзакции, непоискани награди или кражби.

Въпреки че докладът предлага една от най-консервативните оценки за това колко монети са изгубени, той все пак показа, че Биткойн става все по-оскъден с всеки изминал ден.

Изчисляването на разпространението на флагманската криптовалута е много по-трудно, отколкото изглежда

Докато бялата книга на Биткойн засяга само темата за предлагането, едно от най-ценните качества е неговият недостиг. С ограничено предлагане от 21 милиона монети, което намалява наполовина на всеки 4 години, Биткойн не позволява на никого да забрави всъщност колко малко има от криптовалутата.

Доклад от Coin Metrics показа, че най-голямата криптовалута в света може да бъде още по-ограничена, отколкото смятаме. Докладът, който има за цел да изчисли циркулиращото предлагане на Биткойн, установи, че то е значително по-малко, отколкото трябва да бъде.

По това време, миналия месец, мрежата отбеляза важен момент, тъй като блок номер 600 000 беше изкопан, което повиши циркулиращото предлагане на актива до около 18 милиона BTC.

По-нататъшната проверка обаче показа, че реалното предлагане е много по-ниско от това.

Когато се добавят заедно, загубените монети възлизат на повече от 1,6 милиона, което изтласква реалното предлагане на Биткойн до малко над 16,4 милиона BTC.

Стигането до това число не е било лесно, тъй като в докладът е трябвало да се разделят изгубените биткойни на две групи – категорично загубени и вероятно загубени.

Най-голямата криптовалута в света е по-оскъдна от всякога

Изследванията на Coin Metric установяват, че доказано изгубените монети са генезисните монети, дублиращите се транзакции, непоисканите възнаграждения от копаене и OP_return скриптове.

Първият блок на Биткойн, наречен генезисен, съдържаше изходяща транзакция на 50 BTC, която не е включена в главната счетоводна книга на Биткойн, докато единствените два случая на дублирани транзакции в мрежата доведоха до премахването на 100 BTC от блокчейна. Малко над 3 BTC бяха вградени в блокчейн като съобщения, което ефективно ги прави неизползваеми завинаги.

Преди да бъдат стандартизирани OP_RETURN скриптовете, значително количество монети бяха изпратени на фалшиви адреси, за да бъдат изгорени. Три от тези фалшиви адреси, в момента представляват над 2200 BTC, които не са загубени завинаги, но е малко вероятно някога да бъдат възстановени.

Друга категория монети, която най-вероятно е загубена завинаги, са „зомби монети“. Според Coin Metrics, това са монетите, които са били неактивни от години. Но за разлика от някои оценки, които поставят техния брой до близо 4 милиона, в доклада се разглеждат само 1,5 милиона BTC, които не са пипани от юли 2010 г. насам.

Крайната категория монети, считани за загубени от доклада, са откраднатите. Тъй като естеството на Биткойн леджъра улеснява проследяването на тези монети, вероятността те някога да бъдат въведени обратно в обращение е много малка.

Около 200 000 BTC са били изгубени само при две кражби – 80 000 BTC са били откраднати от MtGox през 2011 г., докато малко под 120 000 са изчезнали от Bitfinex през 2016 г.

В крайна сметка, докладът предполага, че най-вероятно 1,5 милиона ‘бройки’ от криптовалутата загубени завинаги.

Това означава, че действителното циркулиращо предлагане на Биткойн е много по-малко, отколкото трябва да бъде, според броя на блоковете.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Познат анализатор разкри какво ще предизвика следващия бичи цикъл

Популярен количествен анализатор, познат като “PlanB” предполага, че големите крипто инвеститори, или китовете, понастоящем се въздържат от предприемане на значителни ходове, тъй като очакват резултата от ключово предстоящо събитие.

06.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Застрашен ли е Биткойн (BTC) от спад при сегашната цена?

Инерцията на цената на Биткойн се забави този уикенд, след възстановяването ѝ в петък, 4 октомври.

06.10.2024 15:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Нова актуализация на Bitcoin core подобрява сигурността – всичко, което трябва да знаете

Почти шест месеца след пускането на Bitcoin Core 27.0 екипът за разработване на Биткойн пусна нова версия – Bitcoin Core 28.0.

06.10.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Институционалният интерес на Биткойн продължава да нараства

Институционалното търсене на Биткойн се увеличава, като американските спот BTC ETF-и вече притежават 4.6% от общото предлагане на стойност приблизително $58 милиарда.

06.10.2024 10:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.