НАЧАЛО Други

Изчезнал Биткойн е предполагаемо свързан с разузнавателната служба на Русия

16.11.2019 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изчезнал Биткойн е предполагаемо свързан с разузнавателната служба на Русия

Загубена криптовалута на стойност $450 милиона от вече несъществуващата крипто борса WEX може и да е била прехвърлена във фонд, принадлежащ на руската разузнавателна агенция - ФСБ, според разследване на BBC, публикувано на 15 ноември.

Неотдавнашното разследване на BBC по делото за крипто борсата BTC-e, в което съоснователят Александър Виник е обвинен в измама и пране на цели $4 милиарда в Биткойн (BTC) в продължение на шест години, разкри нови подробности, които предполагаемо свързват загубени клиентски средства с ФСБ.

Предполагаеми доказателства

BBC извлече аудио файлове, които уж свързват лице на име Антон – предполагаем бившия служител на ФСБ, Антон Немкин – с Алексей Билюченко, съосновател на BTC-e и Константин Малофеев, за който се появиха слухове, че стои зад продажбата на WEX.

По време на бизнес среща през 2018 г., Антон предполагаемо е поискал Билюченко да му предаде студените портфейли, съдържащи крипто активи на WEX. След това неповтърдено предаване, Билюченко е изпратен в отдел на ФСБ в Москва, където няколко служители в цивилни дрехи са го разпитвали за операциите на WEX.

На следващия ден Антон твърди, че Билюченко е поискал да предаде цялата криптовалута, съхранявана в портфейлите на WEX, заявявайки, че активите ще бъдат дадени във „фонда на ФСБ“. По това време портфейлите съдържаха криптовалута на стойност $450 милиона, част от която принадлежала на клиентите на борсата.

В крайна сметка Билюченко се съгласил да преведе горепосочената сума. Данните от Blockchain.com и Explorer.Litecoin.net сочат, че 30 000 BTC и 700 000 LTC са били прехвърлени от гореспоменатите портфейли – което се равнява на $350 милиона по това време.

Други обвинения срещу свързани страни

През юли тази година, Димитрий Василиев, бивш изпълнителен директор на WEX, беше арестуван в Италия. През април 2019 г. Василиев стана обект на криминално разследване от полицейското управление в казахстанския град Алмати, тъй като предполагаемият заподозрян беше обвинен в измама на местен инвеститор в размер на $20 000 чрез WEX.

Същия месец, прокурорите на Съединените щати подадоха жалба срещу BTC-e и Виник. По време на подаването, Надзора за финансови престъпления (FinCEN) определи граждански наказания за BTC-e и Виник миналата година, които са изправени пред глоби в размер на над $88 милиона за борсата и $12 милиона за руснака.

В документацията ясно се посочва, че BTC-e и Виник не са се опитвали да се регистрират във FinCEN, да прилагат практики за борба с прането на пари или като цяло да съобщават за съмнителна дейност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето какво спаси икономиката на Америка през 2024 година

През 2024 г. американската икономика бързо излиза от рецесията, причинена донякъде от Ковид пандемията, предизвиквайки ново усещане за оптимизъм.

03.05.2024 10:30 2 мин. четене

Руснаците се връщат у дома, за да подхранят военната икономика на Путин

На фона на продължаващия конфликт, произтичащ от инвазията на Русия в Украйна, значителен брой руснаци, оценени на до един милион, потърсиха убежище в чужбина.

03.05.2024 9:00 2 мин. четене

Манипулирани ли са цените на акциите на мeдийната компания на Доналд Тръмп?

Неотдавнашното IPO на Trump Media & Technology Group (DJT) изведе социалната медийна платформа на Доналд Тръмп, „Truth Social“, на публичния пазар с първоначална цена над $70 на 26 март.

03.05.2024 8:30 1 мин. четене

БРИКС: Огромен ръст на търговията между Китай и други членки на съюза през Q1

Според митническата администрация на Китай (GAC), търговията между Китай и други членове на БРИКС е нараснала до 1.49 трилиона юана (~$209.7 милиарда) през първото тримесечие (Q1) на тази година, отбелязвайки ръст от 11.3% на годишна база.

03.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.