Home

Развиващите се икономики ускоряват дедоларизацията, за да предизвикат САЩ

26.09.2024 14:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Развиващите се икономики ускоряват дедоларизацията, за да предизвикат САЩ

Бившият министър на финансите на САЩ на президента Ричард Никсън, Джон Конъли, твърди „Доларът е нашата валута, но това е ваш проблем.

Това изказване подчертава глобалното господство на долара, който САЩ на практика изнасят по целия свят. През това десетилетие обаче се наблюдава значителна промяна, тъй като нововъзникващите икономики започнаха кампания за дедоларизация, насочена към намаляване на влиянието на щатския долар.

Тези държави се стремят да гарантират, че доларът ще се превърне в единствено американски, а не глобален проблем.

Не може да се отрече, че американският долар продължава да доминира в световния финансов пейзаж чрез паричните преводи, валутните транзакции и търговските разплащания между държавите. Той остава мощна сила на валутните пазари и е предпочитано средство за международна търговия. Повечето държави и предприятия осъществяват търговия предимно в долари, като често маргинализират другите валути. Въпреки неотдавнашните глобални усилия за дедоларизация доларът остава силен на пазара.

Стремежът към дедоларизация е особено силен сред развиващите се страни, включително Китай, Русия, Бразилия, Южна Африка и Индия. Тези нововъзникващи икономики преследват тази програма, за да намалят зависимостта си от щатския долар, като се стремят да изместят господстващото му положение с местните си валути, за да подкрепят националните си икономики.

Това движение към дедоларизация съвпада с намаляването на ролята на САЩ в световните дела. Нововъзникващите пазари печелят позиции и се отличават с по-висок растеж на БВП в сравнение със САЩ и западните им партньори. За много развиващи се страни дедоларизацията се разглежда като дългосрочна стратегия, а не като мимолетна тенденция, което увеличава натиска върху щатския долар, тъй като той е подложен на контрол от страна на тези икономики.

Ако успее, следващото десетилетие може да промени световния финансов пейзаж. Американският долар може да отслабне, а местните валути да укрепнат. Тази промяна би могла да има далечни последици за различни сектори в САЩ, подчертавайки потенциалното въздействие на дедоларизацията върху американската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

dYdX интегрира Phantom Wallet, разширявайки достъпа до DeFi до милиони потребители

Фондацията dYdX обяви интеграцията на популярния базиран на Solana Phantom Wallet със своята децентрализирана платформа.

27.09.2024 7:15 2мин. четене Alexander Stefanov

Ще успее ли да се спаси китайската икономика с допълнителни $142 милиарда?

Китай обмисля значително увеличаване на капитала с около $142.4 милиарда (1 трилион юана), за да подкрепи най-голямата си държавна банка, с цел да съживи отслабващата икономика и стагниращите пазари.

26.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Джъстин Сън мести милиони в TUSD: Предстои ли пазарна турбуленция?

Неотдавнашната дейност на Джъстин Сън, основател на Tron блокчейна, привлече вниманието, след като на различни адреси бяха прехвърлени милиони в TUSD – стабилни монети, обвързани с щатски долари.

26.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Черна гора използва екстрадицията на До Куон като инструмент в сделка според бивш министър

Бившият министър на правосъдието на Черна гора Андрей Милович изрази сериозна загриженост относно потенциалната връзка между екстрадирането на съоснователя на Terraform Labs До Куон и концесионната сделка за черногорските летища с Южна Корея.

26.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.