Home

Основателят на Telegram с първи думи след шокиращия арест във Франция

06.09.2024 6:00 3мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основателят на Telegram с първи думи след шокиращия арест във Франция

Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров, който наскоро бе задържан във Франция, наруши мълчанието си след освобождаването си, споделяйки подробно съобщение в Telegram, в което излага гледната си точка за събитията, довели до ареста му, и предизвикателствата пред технологичната индустрия.

Инцидентът предизвика дебати относно отговорността на изпълнителните директори на технологични компании за използването на техните платформи, особено в областта на неприкосновеността на личния живот и сигурността.

Дуров бе задържан за разпит от френските власти в продължение на четири дни – преживяване, което той описа като изненадващо и тревожно. Според него арестът му се дължи на разочарованието на властите от липсата на реакция от страна на Telegram по отношение на незаконни дейности в платформата. Въпреки че Telegram има официален представител на ЕС и различни канали за комуникация с правоприлагащите органи, Дуров е бил подведен под лична отговорност.

В съобщението си той подчерта сложността на разработването и управлението на глобална платформа като Telegram, особено когато става въпрос за балансиране на неприкосновеността на личния живот на потребителите с изискванията на правоприлагащите органи. Дуров изтъкна, че макар платформата да се ангажира да работи с регулаторните органи, има граници на това, което може да направи, без да допусне компромис със своите принципи.

Използването на закони отпреди появата на смартфоните, за да се обвини главен изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети страни в платформата, която той управлява, е погрешно“, заяви Дуров, подчертавайки предизвикателствата, пред които са изправени новаторите, когато правните рамки не са в крак с технологичния напредък. Той подчерта, че никой не би желал да създава нови инструменти, ако носи лична отговорност за злоупотребата с тях.

Арестът на Дуров извади наяве по-широки въпроси, свързани с ролята на технологичните платформи в борбата с незаконните дейности, запазвайки неприкосновеността на личния живот на потребителите. Telegram, който понастоящем се гордее с $950 милиона потребители, е подложен на критики, че е убежище за престъпна дейност. Той обаче побърза да се противопостави на тези твърдения, посочвайки, че платформата активно премахва опасно съдържание и публикува доклади за прозрачност.

Въпреки тези усилия съоснователят призна, че бързият растеж на Telegram е довел до предизвикателства при поддържането на контрол върху цялото съдържание. Дуров разкри, че решаването на тези проблеми се е превърнало в личен приоритет, като плановете за значителни подобрения вече са в ход.

Той също така потвърди ангажимента на Telegram към основните ѝ принципи, дори ако това означава излизане от пазари, където тези принципи са компрометирани. Дадени от него примери са Русия и Иран, където Telegram е забранен заради отказ да се съобрази с правителствени искания, които нарушават потребителските права.

Тъй като Дуров продължава да лавира в сложния пейзаж на неприкосновеността на личния живот, сигурността и регулациите, посланието му напомня за трудния баланс, който технологичните платформи трябва да постигнат. Той се надява, че събитията от август не само ще укрепят Telegram, но и ще допринесат за по-широкия разговор за отговорностите на социалните мрежи в един бързо развиващ се дигитален свят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

BlackRock актуализира споразумението с Coinbase за операции с Биткойн ETF

BlackRock измени споразумението си за попечителство с Coinbase, за да подобри оперативните процедури за своя ETF iShares Bitcoin Trust.

20.09.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Конгресмен критикува председателя на SEC Генслер за регулациите на Биткойн

Конгресменът от САЩ Уорън Дейвидсън разкритикува председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, обвинявайки го, че умишлено възпрепятства притежанието на Биткойн.

20.09.2024 17:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Solana Mobile представя нов крипто смартфон

Solana Mobile официално пусна на пазара своя нов крипто смартфон “Seeker”, който преди това беше наречен „Chapter Two“.

20.09.2024 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Очаква се изкуственият интелект да трансформира засичането на престъпления чрез блокчейн до 5 години

Според главния изпълнителен директор на Chainalysis Майкъл Гронагер през следващите пет години държавните прокурори и данъчните агенции ще използват AI за анализ на блокчейн данни с цел разкриване на престъпления.

20.09.2024 17:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.