Home

Ще се повтори ли историята? Уроци от намаляването на лихвите от Фед през 1995 г. за днешния пазар

15.08.2024 11:33 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще се повтори ли историята? Уроци от намаляването на лихвите от Фед през 1995 г. за днешния пазар

През лятото на 1995 г. НАСА постави нов рекорд по издръжливост в космоса с мисия от 84 дни - ярък контраст с днешните астронавти, които могат да прекарат в космоса осем месеца.

През същия период Федералният резерв под ръководството на Алън Грийнспан започна да намалява лихвените проценти – ход, който според някои пазарни анализатори може да отрази това, което се очаква през септември.

Намаляването на лихвените проценти през 1995 г. бе част от по-широкообхватна икономическа корекция, която помогна да се избегне рецесия и доведе до значителни печалби на фондовия пазар. Според Крис Хавърланд от Wells Fargo Investment Institute има паралели между тогава и сега. Той предполага, че опитът от 1995 г. може да даде представа за това как пазарът може да реагира в близко бъдеще.

След намаляването на лихвените проценти през 1995 г. печалбите на компаниите от S&P 500 се увеличиха с 12% през следващата година, а самият индекс нарасна с над 40% през последвалите 18 месеца. Финансовите акции бяха най-големите печеливши – тенденция, която Хавърланд прогнозира, че може да се повтори. Технологичните акции, които първоначално бяха водещи, по-късно се стабилизираха, преди отново да станат доминиращи.

Въпреки днешните по-високи нива на инфлация и продължителния период на високи лихвени проценти, Хавърланд се надява, че американската икономика ще продължи да расте и ще избегне рецесията до 2025 г. Тази положителна перспектива, в съчетание с подобрените финансови условия, може да стимулира корпоративните печалби и да подкрепи силен фондов пазар, особено за висококачествените акции с голяма пазарна капитализация.

При последните пазарни движения фючърсите на американските фондови индекси показаха малки колебания след данните за потребителските цени, които оправдаха очакванията, докато доходността на 10-годишните държавни ценни книжа леко се повиши.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Стартирането на DeFi проекта на Тръмп се проваля: World Liberty Financial не успява да впечатли аудиторията

Доналд Тръмп и синовете му стартираха своя DeFi проект, World Liberty Financial (WLFI) в понеделник, но събитието не оправда очакванията.

18.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

ИЗВЪНРЕДНО: Федералният резерв най-накрая намали лихвените проценти

Заседанията на Федералния резерв обикновено следват предсказуем модел, но тази седмица Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) беше обгърнат от несигурност.

18.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Тръмп може да засили крипто сектора в САЩ, а Харис може да изтласка компаниите в чужбина

На 18 септември, по време на интервю в Token2049, Алекс Сваневик, главен изпълнителен директор на компанията за блокчейн анализи Nansen, сподели своите виждания за потенциалното въздействие на президентските избори в САЩ през 2024 г. върху криптовалутния пейзаж.

18.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

CFTC отправи предупреждение към офшорните платформи за крипто залози, включително Polymarket

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) следи отблизо офшорни платформи за крипто залагания като Polymarket, които предлагат договори за деривати на клиенти от САЩ, предупреждавайки за потенциални принудителни действия при законови нарушения.

18.09.2024 19:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.