Home

В рецесия ли е американската икономика според Джейми Даймън от JP Morgan?

08.08.2024 10:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
В рецесия ли е американската икономика според Джейми Даймън от JP Morgan?

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън наскоро коментира американската икономика, като заяви, че тя "съвсем не е навлязла в рецесия" въпреки наблюдаваната през тази седмица пазарна нестабилност.

Той подчерта, че пазарните колебания често са свръхреакция и могат да възникнат по различни причини, някои от които са незначителни.

Коментарите на Даймън дойдоха след волатилен пазарен период, предизвикан от по-слабия от очакваното доклад за заетостта, неубедителните приходи от технологични дейности и забавянето на кери търговията (carry trade).

Въпреки тези събития той увери, че настоящата икономическа ситуация не показва рецесия, макар да призна, че вероятността за настъпване на рецесия е по-висока, отколкото за плавно икономическо продължение.

Даймън изтъкна и няколко несигурности, които влияят върху икономическите перспективи, включително геополитиката, дефицита в САЩ, количественото затягане, жилищните проблеми и предстоящите избори. Въпреки че компанията му увеличи вероятността за рецесия до 35% до края на годината, Даймън запази предпазлив, но спокоен поглед върху ежедневните колебания на пазара.

За разлика от него главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон представи малко по-оптимистична гледна точка, като предположи, че икономиката може да продължи да се развива без рецесия, макар че не изключи напълно тази възможност.

От началото на годината акциите на JPMorgan и Goldman Sachs отбелязаха значителни печалби, което отразява известно доверие на пазара в тези институции въпреки по-широката икономическа несигурност. Даймън отбеляза, че макар загубите по потребителските кредити да са се нормализирали след пандемията, бъдещите доклади за заетостта ще бъдат решаващи показатели за състоянието на потребителите.

Очаква се Федералният резерв да започне да намалява лихвените проценти през септември, като първото намаление се очаква да бъде с 50 базисни пункта. Даймън изрази доверие във вземането на решения от страна на Фед, макар да отбеляза, че икономическите прогнози често са били неточни.

Накрая той намекна за евентуалното си напускане на JPMorgan, като спомена, че срокът “вече не е пет години” и че процесът на заместване е в ход. Той предположи, че може да изпълнява функциите на председател за година или две след оттеглянето си от поста главен изпълнителен директор. Когато беше попитан за възможността да работи в администрацията на Тръмп, Даймън изрази задоволство от настоящата си роля.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

IPO за Circle и преход към Уолстрийт през 2025 г.

Според главния изпълнителен директор Джереми Алер Circle се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO) и ще премести централата си на Уолстрийт през 2025 г.

21.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

BNY Mellon получи одобрение за крипто попечителство от SEC

BNY Mellon, най-голямата попечителска банка в САЩ, според съобщенията е получила освобождаване от счетоводния бюлетин 121 на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за своите институционални операции по крипто попечителство.

21.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Индия обмисля забрана на чат приложението Telegram – ето защо

Telegram е изправен пред потенциални ограничения в Индия след значителен пробив в сигурността, свързан с приложението.

20.09.2024 21:45 2мин. четене Alexander Zdravkov

Камала Харис разглежда нови крипто политики за САЩ според Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, обяви, че вицепрезидентът Камала Харис работи по политиките за криптовалутите в кампанията си с подкрепата на крипто застъпници.

20.09.2024 20:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.