Home

Дефицитът на САЩ е почти толкова голям, колкото икономиката на Русия

01.07.2024 20:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дефицитът на САЩ е почти толкова голям, колкото икономиката на Русия

Провеждащите се в момента президентски избори отново породиха опасения относно федералния бюджетен дефицит, тъй като пазарите разглеждат как евентуален втори мандат на Джо Байдън или Доналд Тръмп може да повлияе на държавните разходи и приходи.

Непосредствено преди президентския дебат миналия четвъртък Бюджетната служба на Конгреса (CBO) публикува актуализирани прогнози за бюджета на САЩ, предвиждайки дефицит от $1.9 трилиона за фискалната 2024 г. Тази прогноза е по-голяма от прогнозирания по-рано през февруари дефицит от $1.6 трилиона и е по-висока от дефицита от $1.7 трилиона, отчетен през 2023 г.

Въпреки че дефицитът за 2024 г. е по-нисък от пиковата стойност от времето на пандемията от $3 трилиона, той все още е значителен и приблизително се равнява на целия БВП на Русия от $2 трилиона към 2023 г., според Световната банка.

Нарастването на дефицита през 2024 г. се дължи отчасти на спешните разходи за подкрепа на Украйна в конфликта ѝ с Русия, както и на помощта за Израел и съюзниците на САЩ в Азия. Дефицитът на САЩ надхвърля и този на други големи икономики, включително Мексико, Австралия и Южна Корея.

Понастоящем финансовите пазари са съсредоточени по-скоро върху тенденциите в инфлацията и решенията на Федералния резерв за лихвените проценти. Въпреки това рисковете, свързани с нарастващия дефицит и държавния дълг, остават. Бившият президент на Фед на Ню Йорк Бил Дъдли предупреди, че подобни неустойчиви фискални тенденции могат да доведат до неблагоприятни последици, ако пазарите на облигации започнат да не желаят да купуват американски държавни ценни книжа, което може да доведе до повишаване на лихвените проценти и до увеличаване на разходите за обслужване на дълга.

Дъдли подчерта също, че намаленото търсене на американски държавни облигации, което отчасти се дължи на западните санкции срещу Русия, може да влоши ситуацията. Освен това, ако следващата администрация се опита да се намеси в независимостта на Федералния резерв, това би могло да разтревожи финансовите пазари, което потенциално да доведе до по-висока инфлация и опасения за дълга.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тайвански мобилен гигант получи лиценз да предлага крипто услуги

Taiwan Mobile, вторият по големина телекомуникационен оператор в Тайван, стана 26-ият доставчик на услуги за виртуални активи (VASP) в страната, позиционирайки се като потенциален създател на крипто борса.

06.07.2024 7:30 1мин. четене

Прогноза: S&P 500 може да се изстреля със 100% до 5 години

Бен Лайдлър, ръководител на отдела за капиталова стратегия на Bradesco BBI, смята, че бичият пазар е в начален стадий, стимулиран от очакваното възстановяване на приходите и потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.

05.07.2024 22:00 1мин. четене

Петролът се задържа близо до двумесечен връх на фона на бичите настроения

Суровият петрол тип “Брент” се колебае около $87 за барел и е на път да постигне четвърти пореден седмичен ръст, тъй като световните акции достигат рекордни стойности, а запасите в САЩ намаляват.

05.07.2024 20:30 1мин. четене

БРИКС: Ще успее ли дигиталната валута на съюза да измести петродолара?

Във финансовия сектор се появяват разговори за потенциала на дигиталната валута на БРИКС да измести петродолара.

05.07.2024 19:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.