Home

Nvidia или Amazon – коя е по-добрата инвестиция?

19.06.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Nvidia или Amazon – коя е по-добрата инвестиция?

Индустрията на изкуствения интелект (AI) бе съживена от стартирането на чатбота ChatGP, създаден от OpenAI в края на 2022 г., което накара няколко компании да се фокусират в сектора.

Този ентусиазъм доведе до поскъпване на акциите на някои технологични компании, особено на Nvidia и Amazon, чиито цени нараснаха съответно с 220% и 45% от юни миналата година до 19 юни. Компаниите достигнаха водещи позиции в областта на изкуствения интелект, като Nvidia е водеща на пазарите на чипове, а Amazon е най-добра в областта на софтуера.

Nvidia

На 10 юни Nvidia обяви разделяне на акциите си в съотношение 10 към 1, което понижи входната точка за инвеститорите, превръщайки я в атрактивна покупка. Анализаторите от Argus Research и Oppenheimer повишиха целевите си цени до $150, като запазиха рейтинга „покупка“.

От друга страна Evercore ISI увеличи целевата си цена от $131 на $145. Nvidia контролира около 90% от пазара, включващ графични процесори (GPU) за изкуствен интелект. С напредването на времето се очаква повишено търсене на AI чипове, което ще дойде в резултат на разрастващата се индустрия.

Запазвайки конкурентното си предимство, Nvidia възнамерява да пуска нови чипове всяка година, а не на всеки две години. Със свободен паричен поток от $39 милиарда компанията разполага с достатъчно ресурси, за да запази лидерството си и да инвестира допълнително в бизнеса си.

Amazon

Понастоящем Amazon е начело в областта на изкуствения интелект чрез Amazon Web Services (AWS), която е най-голямата облачна платформа в световен мащаб, изпреварваща Azure на Microsoft и Google Cloud по отношение на пазарния дял. През първото тримесечие на 2024 г. AWS постигна увеличение на приходите с близо 17% и 84% увеличение на оперативните приходи в сравнение с предходната година. Amazon инвестира милиарди за подобряване на AWS и изграждане на центрове за данни в световен мащаб.

Свободният паричен поток на компанията се е увеличил с над 1,000% от юни миналата година, което подчертава финансовата сила на компанията и надеждността ѝ в областта на изкуствения интелект.

Nvidia и Amazon вероятно продължават да представляват значителна инвестиционна перспектива дори след неотдавнашния ръст, като се има предвид, че прогнозата за CAGR на AI пазара е ръст от 37% поне до 2030 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кога Чанпен Джао от Binance ще бъде пуснат на свобода

Бившият главен изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао е близо до края на четиримесечната си присъда в затвора, като според Федералното бюро за затворите на САЩ освобождаването му е насрочено за 29 септември.

16.09.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн: Сериозен спад на транзакциите през изминалата седмица

Биткойн транзакциите отбелязаха значителен спад между 8 и 11 септември, като намаляха от 909,000 на 412,000.

16.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Как вървят залозите за президентските избори в САЩ в Polymarkets?

Polymarket, децентрализирана платформа за прогнози, привлече залози за близо $1 милиард за изхода от президентските избори в САЩ през 2024 г.

16.09.2024 19:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Анализатор прогнозира значително намаляване на лихвените проценти на Фед и сътресения на пазара

Известният криптоаналитик, познат като “Doctor Profit” направи смели прогнози за предстоящата среща на Федералния резерв на 18 септември.

16.09.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.