НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия няма избор, освен да ползва китайския юан

02.05.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия няма избор, освен да ползва китайския юан

Русия се намира в несигурно положение, опитвайки се да намери баланс между дедоларизацията и същевременното поддържане икономиката си.

Стратегията на администрацията на Путин включва едновременно преследване на дедоларизацията и запазване на икономическата стабилност, което в крайна сметка води до вредни последици за националната икономика и руската рубла. Пламенният стремеж към дедоларизация принуди Русия да се обърне към китайския юан като алтернатива, въпреки значителното му обезценяване спрямо щатския долар.

Централната банка на Русия остава с ограничени възможности за резерви, като разчита основно на китайския юан и златото. Това ограничаване на диверсификацията на резервите обаче създава рискове за икономиката, изостряйки предизвикателствата на програмата за дедоларизация. Нарастващата зависимост на Русия от китайския юан е особено несигурна, като се има предвид обезценяването на юана с 2.1% спрямо щатския долар от началото на годината до 2024 г.

Нещо повече, дори съюзникът на Русия, Индия, проявява нежелание да извършва транзакции в китайски юани за плащания за суров петрол, въпреки че одобрява програмата за дедоларизация, за да насърчи използването на местни валути при трансгранични транзакции.

Съвместните усилия за дедоларизация, инициирани от Китай и Русия, дават обратен резултат, което се вижда от спада на китайския юан и други местни валути спрямо щатския долар, като по този начин дестабилизират и двете икономики.

Както се подчертава в доклад на Руската централна банка, нестабилните обменни курсове и ограничената ликвидност на тези валути, допълнени от ограниченията за движение на капитали в няколко държави, подчертават доминиращата роля на китайския юан при формирането на резервните активи. По същество инициативата за дедоларизация се оказва скъпоструващо начинание както за Русия, така и за Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Компанията за стабилни монети Paxos съкращава персонала си с 20%

В крипто света Paxos(неправителствена агенция) получи най-голямо покритие, като взе внезапно решение да намали около 20% от работната си сила, което е в размер на 65 души.

14.06.2024 11:00 2 мин. четене

Binance с нова инциатива за развитието на Web3 проектите

BNB Chain обяви партньорство с отдела за рисков капитал на Binance за въвеждане на инкубационен алианс, насочен към насърчаване на Web3 проекти в ранен етап.

14.06.2024 10:30 1 мин. четене

6 трилиона причини защо пазарите ще продължат подема си

Според Марк Нютън, технически стратег във Fundstrat, голямото увеличение на паричния пазар, което се очаква да се случи през следващата година, се разглежда като много необходима предпазна мрежа за фондовия пазар.

14.06.2024 10:08 1 мин. четене

БРИКС: Още една страна официално подаде заявление за присъединяване

Един от основните приоритети на алианса БРИКС е да разшири броя на своите държави-членки и сега е на път да присъедини още една страна.

14.06.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.