Home

Великобритания вероятно вече излиза от рецесия

13.04.2024 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания вероятно вече излиза от рецесия

Според официалните данни, публикувани в петък, британската икономика изглежда е готова да излезе от лека рецесия, като през февруари се наблюдава пореден месец на растеж след възходяща ревизия на данните за януари.

През февруари брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0.1% спрямо предходния месец, което съответства на очакванията на икономистите. Освен това растежът за януари беше ревизиран нагоре от 0.2% на 0.3%, както съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Тези данни сочат по-силно начало на 2024 г. за британската икономика, като тримесечният среден темп на растеж достигна 0.2% през февруари, в сравнение с нулата през януари – най-високото ниво от август насам.

Данните вероятно ще потвърдят предпазливата позиция на Английската централна банка по отношение на потенциални корекции на лихвените проценти, тъй като икономиката е на път леко да надхвърли прогнозираната от централната банка експанзия от 0.1% през първото тримесечие на годината.

Обединеното кралство навлезе в рецесия през втората половина на миналата година, поставяйки пред министър-председателя Риши Сунак задачата да увери избирателите в стабилността на икономиката преди очакваните по-късно през годината избори.

Министърът на финансите Джереми Хънт приветства данните, определяйки ги като индикация, че икономиката се обръща в правилната посока. Опозиционната Лейбъристка партия, водеща в проучванията на общественото мнение, обаче разкритикува консервативното правителство, като заяви, че по време на неговия мандат Великобритания е отбелязала слаб растеж.

Проучванията сред бизнеса показват, че растежът е продължил и през март. ONS предполага, че Великобритания би могла да избегне рецесия дори ако БВП се свие рязко през март, ако не се правят ревизии на данните от предходните месеци.

Въпреки признаците на възстановяване БВП остава под равнището си от юни 2023 г., преди неотдавнашния спад, и до голяма степен е в застой от началото на 2022 г. насам.

В сравнение с февруари 2023 г. икономическото производство е с 0.2% по-ниско, което е малко по-добре от прогнозите на икономистите за изоставане от 0.4%.

Що се отнася до секторите, в сектора на услугите, който е гръбнакът на икономиката, през февруари бе отчетен скромен растеж от 0.1%, както се очакваше. Производството в промишлеността обаче надхвърли прогнозите, като нарасна с 1.2% на месечна база. Обратно, строителството отбеляза забележителен спад от 1.9%, отбелязвайки най-големия спад от повече от година насам.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Grayscale стартира нов тръст, за да предостави експозиция към Aave

Aave е платформа за децентрализирано финансиране (DeFi), която дава възможност на потребителите да заемат и дават назаем криптовалути чрез смарт договори, като елиминира необходимостта от посредници.

03.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Комитет на CFTC подкрепя дигиталните активи като обезпечение

Подкомитет на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) одобри насоки за употреба на токенизирани акции от фондове на паричния пазар като обезпечение в традиционното финансиране.

03.10.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Администрацията на Байдън сключи историческа петролна сделка

Администрацията на президента Джо Байдън осигури допълнителни 6 милиона барела суров петрол за допълване на стратегическия петролен резерв (SPR).

03.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Голяма американска банка претърпя срив на системата

В резултат на сериозен мрежови проблем хиляди клиенти изгубиха достъп до сметките си или балансите им показват нула.

03.10.2024 16:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.