Home

Защо цените на петрола продължават да вървят нагоре?

06.04.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо цените на петрола продължават да вървят нагоре?

Геополитическата несигурност и опасенията за доставките доведоха до нови върхове в цените на петрола, като цената на суровия петрол тип "Brent" достигна над $88 за барел, отбелязвайки 3.3% седмично увеличение и 7.7% месечно увеличение.

Цените на суровия петрол също се повишиха с 1%, достигайки $84.6 за барел, отразявайки 3.8% седмично повишение и 8.4% месечно увеличение.

Ескалацията на геополитическото напрежение, особено в Близкия изток, и спекулациите, свързани с потенциалното намаляване на доставките на петрол в Мексико, бяха основните фактори, обуславящи неотдавнашното поскъпване на петрола. Освен това решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+) да удължи доброволното съкращаване на производството за второто тримесечие допълнително допринесе за оптимизма на пазара.

Положителните доклади за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) от Китай и САЩ подкрепиха настроенията на петролния пазар, тъй като инвеститорите очакват повишено търсене в производствения и промишления сектор.

Скокът на цените на петрола оказа значително влияние върху индекса FTSE 100, който във вторник сутринта надхвърли 8,000 пункта. Това повишение се дължи на засиленото търсене на акции, свързани с петрола, като Shell и BP, които формират значителна част от индекса.

Въпреки това повишаването на цените на петрола поражда опасения както за корпорациите, така и за потребителите, тъй като може да се окаже сериозна инфлационна сила. Независимо от това възходящото движение на FTSE 100 показва, че инвеститорите продължават да вярват в устойчивостта на индекса.

Геополитическото напрежение в Близкия изток, включително израелският въздушен удар по иранското посолство в Сирия и продължаващите конфликти като войната между Израел и Хамас и атаките на йеменските бунтовници, допълнително засилиха опасенията за прекъсване на доставките на петрол. Забавянето на доставките на нефт и газ през Червено море и Суецкия канал засили тези опасения, като накара някои корабни компании да променят маршрутите си около африканския континент.

Освен това очакванията за нарастващо търсене от страна на Китай, подкрепени от положителни доклади за икономическите данни, засилват бичите настроения на петролния пазар. Като цяло комбинацията от геополитическо напрежение, опасения за предлагането и оптимистични икономически показатели предполага продължаване на волатилността и възходящия натиск върху цените на петрола в краткосрочен план.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Robinhood въвежда крипто преводи за потребителите на европейския пазар

Robinhood въведе дългоочаквана функция, която позволява на европейските потребители да прехвърлят криптовалути, като по този начин подобрява контрола на потребителите върху техните дигитални активи.

01.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на SoftBank реализират ръст – какво се крие зад печалбите?

Акциите на SoftBank Group Corp. поскъпнаха във вторник след съобщения, че японската компания може да участва в значителен кръг на финансиране.

01.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.