НАЧАЛО Други

Задната вратичка на Русия към глобалната банкова система се затваря

20.03.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Задната вратичка на Русия към глобалната банкова система се затваря

На фона на усилията на САЩ и Европа да изолират Русия от западната финансова система, Москва намери алтернативни пътища чрез банки в Персийския залив и Европа.

Последните действия обаче показват, че опитите на Вашингтон да затвори тези вратички набират сила.

Основната държавна банка на Дубай закри сметките на руски олигарси и търговци на петрол, което е сигнал за репресии срещу свързания с Русия бизнес. Турските кредитори също са все по-предпазливи по отношение на такива транзакции, тъй като са подложени на натиск от страна на правителството на САЩ да спазват санкциите. Освен това американските власти са поставили банкерите във Виена под тревога.

Emirates NBD, известна дубайска банка, заема централно място в тези промени. След нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. руските предприятия и олигарси се обърнаха към Обединените арабски емирства за финансово убежище, като Emirates NBD извлече значителни ползи. Въпреки това, под нарастващия натиск от страна на САЩ, банката обърна позицията си. Тя затвори отдела си, насочен към Русия, спря да приема преводи в рубли от Русия и закри множество сметки на руски граждани, особено тези, свързани със санкционирани субекти.

Особено засегнати са субекти от мрежата от търговски и транспортни фирми, свързани с Етибар Еюб, бивш изпълнителен директор на Coral Energy в ОАЕ. Тази мрежа, включваща субекти като Voliton и Bellatrix Energy, играе ключова роля в улесняването на износа на петрол от Русия. Действията на Emirates NBD дадоха отражение, като се съобщава, че дубайският клон на Banque Misr също закрива сметки на дружества, участващи в търговската мрежа.

В Турция натискът на американското правителство за рекалибриране на икономическите връзки с Русия доведе до предизвикателства при обработката на плащанията, което се отрази на турските износители. САЩ се ангажираха и с Австрия, като призоваха финансовите институции да разберат и да се придържат към засилените им правомощия за налагане на санкции.

Миналия месец Специалната група за финансови действия извади ОАЕ от сивия си списък на държави, които не спазват изискванията, като призна значителния напредък в отстраняването на недостатъците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tether вече държи повече американски държавни облигации от Германия

Tethe надмина на Германия по отношение на притежанията на държавни облигации на САЩ, отбелязвайки значителното си влиянието в сектора на дигиталните активи и предизвиква дискусии относно необходимостта от регулиране на стабилните монети.

19.05.2024 8:30 2 мин. четене

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

БРИКС: Ето в каква валута се изпълняват 90% от сделките на съюза

Русия и Китай са решили все повече да използват собствените си национални платежни системи за двустранна търговия, според руския президент Владимир Путин по време на пресконференция след разговори с Китай.

19.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ripple с блестящи резултати за първото тримесечие – какво да оакваме от XRP?

Въпреки изправените пред правни предизвикателства, Ripple постигна значителен растеж през първото тримесечие на 2024 г., достигайки множество важни етапи.

19.05.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.