НАЧАЛО Крипто Крими

Британска крипто фирма изпратила милиони в Етериум на руски търговец на оръжия

12.03.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Британска крипто фирма изпратила милиони в Етериум на руски търговец на оръжия

Британска компания за криптовалути, за която се твърди, че е замесена в заобикаляне на санкциите, е превела $4.2 милиона в криптовалута на известен член на международна руска мрежа за търговия с оръжие, преди той да бъде санкциониран от САЩ.

Докладите сочат, че Copper, компания за крипто инфраструктура, е изпратила милионите в криптовалутния портфейл на Джонатан Зименков, роден в Израел руски гражданин, обвинен от американското Управление за контрол на чуждестранните активи (OFAC), че е подпомагал баща си Игор Зименков в заобикалянето на санкциите и управлението на консорциум за търговия с оръжие.

Предполага се, че Игор Зименков е лидер на мрежата на Зименков, обвинена от OFAC в продажба на военно оборудване на развиващи се страни от името на Русия, като същевременно подкрепя отбранителни структури, които са от ключово значение за руския военно-промишлен комплекс.

В санкцията на OFAC се твърди, че “Игор и Йонатан Зименкови са имали пряка кореспонденция с руски отбранителни компании, на които са наложени санкции. Освен това те са участвали в множество сделки за руска киберсигурност и продажба на хеликоптери в чужбина“.

Според The Guardian и Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) през май 2021 г. Копър е прехвърлил 1,700 ETH в портфейла на Зименков на стойност $4.2 милиона, като е свързал адреса му със санкционираните от САЩ лица. И двата източника посочват, че оръжейната мрежа е функционирала в продължение на години, преди Зимонков да бъде санкциониран от САЩ през 2023 г.

По отношение на съответствието The Guardian заяви, че няма яснота за целта на трансакциите или произхода на средствата и подчерта, че не предполага, че Копър е нарушил някакви санкции. В доклада се уточнява, че Зименков не е клиент на Copper, което освобождава компанията от каквото и да е правно задължение да извършва проверки по това време.

Говорител на Copper увери The Guardian, че компанията “приема много сериозно своите задължения за съответствие, правни и регулаторни задължения” и поддържа пълно съответствие с всички приложими регулаторни стандарти, включително забраните за санкции в Обединеното кралство.

Въпреки запитванията, според информацията Copper не е отговорила на въпросите за връзката си със Зименков, който е отказал коментар, когато е бил потърсен от The Guardian.

Преди това Copper, съветвана от бившия канцлер на Обединеното кралство сър Филип Хамънд, беше замесена в подпомагане на руски олигарх в избягването на американските санкции. The Guardian съобщи, че крипто компанията е подпомогнала Михаил Клюкин при продажбата на неговия дял от 2% в Copper, оценен на $19 милиона, през май 2022 г.

Говорител на Copper отхвърли твърденията, че компанията е действала като посредник при продажбата на акциите на Клюкин, като вместо това твърди, че тя е имала за цел да се освободи от акции, притежавани от компания, свързана със санкционирано лице.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Китай разкри крипто измама за $300 милиона – шестима вече са арестувани

В хода на разследването китайските власти разбиха мащабна операция за измама при крипто обмен, в резултат на което бяха конфискувани около 2.14 милиарда юана ($300 милиона) и бяха задържани шест лица, участвали в незаконната схема. 

13.05.2024 22:30 2 мин. четене

Баща и син арестувани за отвличането на крипто инвеститор

В сряда баща и син се предадоха на полицията в Хонконг след замесването на семейния им автомобил в отвличането на крипто инвеститор.

12.05.2024 15:00 1 мин. четене

Президентът на Колумбия предполагаемо е приел нелегални крипто дарения в размер на $500,000

Колумбийският президент Густаво Петро е изправен пред обвинения, че е приел над $500,000 в дигитални токени от измамен крипто проект, за да финансира кампанията си през 2022 г.

12.05.2024 12:00 1 мин. четене

Крипто инвеститор арестуван в Дубай – полицията предполагаемо го е измъчвала

Задържането на американския предприемач в областта на криптовалутите Едел Сие в Дубай в рамките на правен спор със Сам Лий, главен изпълнителен директор на фалиралия крипто фонд HyperVerse, предизвика твърдения за изтезания и опасения за неговото благосъстояние.

11.05.2024 14:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.