НАЧАЛО Други

75% от търговията на Binance се извършва в турски лири – повод за притеснение?

септември 15, 2023 15:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
75% от търговията на Binance се извършва в турски лири – повод за притеснение?

Неотдавнашна публикация от Kaiko в X (преди Twitter) подчерта доминиращата роля на турската валута, лирата, като основна двойка за търговия с фиат в Binance.

Според информацията турската валута е представлявала три четвърти от общия обем на борсата в началото на септември, надминавайки други двойки за търговия с фиатни валути като еврото (EUR) и бразилския реал (BRL).

Сравнявайки това с януари 2021 г., ситуацията се е обърнала напълно. Турската лира се откроява като единствената фиатна търговска двойка, при която се наблюдава бързо нарастване на пазарния дял, докато дяловете на EUR и BRL са намалели с течение на времето.

През изминалата седмица местните борси в Турция отбелязаха забележителни колебания в тенденциите на обемите. На платформи като Paribu и Icrypex възходящата тенденция затихна, но на три други значими борси се наблюдаваха значителни подобрения. Тези борси са обработвали дневни разплащания в размер от $40 до $65 милиона.

Рязкото нарастване на зависимостта на Турция от криптовалутите може да се отдаде на тежката борба на страната с инфлацията, която наскоро се покачи до близо 60%. Това обезпокоително увеличение на инфлацията подчертава продължаващата и дълбоко вкоренена криза с разходите за живот в Турция.

Въпреки усилията на икономическия екип, назначен от президента Реджеп Тайип Ердоган през юни, да отмени неконвенционалните политики, незабавното облекчение за Турция остава недостижимо.

В светлината на ескалиращата инфлация турските граждани все по-често се обръщат към криптовалутите. Въпреки това, 75% от обема на търговията да произлиза от една икономика обикновено не се счита за здравословен знак за една борса. Този дисбаланс подчертава неравномерното макроприемане и потенциално може да създаде рискове, ако регионалните регулации претърпят промени.

Въпреки това инвеститорите намират утеха в света на криптовалутите. Неотдавнашно проучване на KuCoin разкри, че над половината от турското население е участвало в инвестиране в този клас активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.