НАЧАЛО Други

5 държави-членки на ЕС ще се борят с крипто проекта на Facebook

НОЕ. 3, 2019 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 5 държави-членки на ЕС ще се борят с крипто проекта на Facebook

Съобщава се, че пет държави-членки на Европейския съюз се обединиха, за да предотвратят издаването на стабилната монета на Facebook - Libra.

След поредица от частни срещи през октомври, се предполага, че Франция ръководи усилията за борба с Libra редом с Германия, Италия, Испания и Холандия, съобщават Politico Europe на 30-ти октомври.

Позовавайки се на източници, запознати с въпроса, Politico заявяват, че заместник-министрите на финансите на страните са представили единната си позиция срещу Libra пред други министри на ЕС, на частна среща на 28-ми октомври в Брюксел.

Според доклада, групата възнамерява да предотврати стартирането на Libra в Европа, както и да увеличи натиска, върху Facebook и други членове на Libra Foundation, за отказване от проекта. Според съобщенията, дипломати от еврозоната и представители на Европейската комисия (ЕК) потвърдиха пред Politico, че коалицията насърчава правителствата на ЕС да обмислят изцяло забраната на Libra.

Европейската комисия не може да забрани Libra без правна причина


Съобщава се обаче, че пълната забрана на Libra може да бъде проблематична за Комисията. Според Politico, подобно действие ще изисква Брюксел да предостави правна причина за забрана на инициативата, както и повече подробности относно това какви правила трябва да се прилагат.

Освен това, служителите на ЕК призоваха и за по-голяма предпазливост срещу строгите мерки по отношение на Libra, като изразяват опасения относно негативното ѝ въздействие върху развитието на нови технологични продукти и услуги в Европейския съюз.

Според Politico, служителите работят върху изявление, което ще излезе през декември, в което те твърдят, че Libra не трябва да бъдат пуснати на пазара, освен ако ЕС не може да ги регулира.

Франция, Германия и Италия вече предложиха идеята да забранят Libra на срещата на Г-7 в средата на октомври, след като финансовите министри обсъдиха рисковете, свързани със стабилните монети.

На 22-и октомври, изпълнителният директор на ING, Ралф Хамърс, заяви, че банките могат да спрат да предоставят услуги на Facebook, ако фирмата пусне Libra. Преди това централната банка на Обединеното кралство разкри набор от правила, които Libra трябва да спазват, за да бъдат издадени в страната.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Новата дебитна карта на Visa позволява депозити и тегления на криптовалути

От една страна говорим за законови ограничения в рамките на определени юрисдикции и конкретните политики на банките, а пък от друга става въпрос за тромавите процедури по обмена на средствата. Всеки е...
ФЕВ. 27, 2020 17:00 4 МИН . ЧЕТЕНЕ

За 10 години са се прехвърлили $4,6 трилиона в криптовалути

Изследването беше проведено от Blocknative, използвайки данни от Coin Metrics като се разкрива, че през последните 10 години, обобщавайки общия брой транзакции в 24 публични блокчейна, общият брой тра...
ФЕВ. 27, 2020 20:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Съхраняват кода на Биткойн в арктическо хранилище за следващите 1000 години

За да се гарантира запазването на проекти с отворен код за бъдещите поколения, Арктическият Световен Архив е предназначен да устои на климатичните промени, природните бедствия и външния достъп. Намира...
ФЕВ. 27, 2020 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Браузърът Brave ще се окаже много по-добър от всички останали

Председателят на компютърните системи на Trinity College в Дъблин, Др. Дъглас Лейт, е автор на проучване, сравняващо Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge и Yandex по отношение на това колко лични д...
ФЕВ. 27, 2020 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света