НАЧАЛО Други

4 причини защо икономиката на Китай все още не се е стабилизирала

04.06.2024 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
4 причини защо икономиката на Китай все още не се е стабилизирала

Китайската икономика не постига добри резултати, като възстановяването след Ковид пандемията е много по-слабо и по-кратко от очакваното от правителството.

Въпреки че официалният темп на растеж за 2023 г. беше отчетен на 5.2%, някои анализатори смятат, че действителният растеж може да е бил едва 1-2%. В началото на 2024 г. се наблюдаваха някои скромни подобрения, но като цяло растежът остава силно зависим от износа.

Ето 4 от основните причини за бавното възстановяване на Китайската икономика:

  • Икономическо забавяне и загуба на доверие

След блокирането на Шанхай през пролетта на 2022 г. доверието на потребителите и производителите значително спадна. Макар че имаше краткотраен подем, когато в края на 2022 г. приключиха ограниченията заради Ковид пандемията, нивата на доверие останаха ниски. Показателите за вътрешния бизнес показват леко възстановяване, но все още са далеч от историческите върхове. Този спад на доверието доведе до слабо потребителско търсене и ограничени бизнес инвестиции.

  • Срив в сектора на недвижимите имоти

Затрудненията на икономиката се усложняват от срива на сектора на недвижимите имоти. Той се превърна в проблем номер едно, който засяга цялостната икономическа стабилност. Усилията за справяне с тези проблеми включват разширяване на кредитирането, облекчаване на ограниченията за закупуване на жилища и намаляване на агресивната дипломатическа реторика, но мнозина смятат, че тези мерки са недостатъчни.

  • Предизвикателства, свързани с лидерството и управлението

Налице е широко разпространено убеждение, че висшите ръководители, особено Си Дзинпин, може да не са напълно информирани за икономическата ситуация, да не знаят какво да правят, да не поставят икономически въпроси като приоритетни или да не са съгласни с критиките към тяхната политика. Тези схващания доведоха до липса на решителни действия и до продължаващо съсредоточаване върху запазването на господството на ККП и постигането на националистически цели, а не върху непосредствените икономически проблеми.

  • Стратегически и идеологически промени

Фокусът на ръководството върху технологичната самостоятелност, засиления идеологически контрол и стратегическото отделяне от Запада доведе до значителни промени в политиката. Те включват мащабни индустриални политики и инвестиции в модерно производство и нови технологии. Някои смятат, че това е стратегическа грешка, която ще доведе до по-бавен растеж и по-голям дълг, но други смятат, че това е необходима стъпка за осигуряване на бъдещите икономически и стратегически нужди на Китай.

Тези фактори допринасят за продължаващата нестабилност на китайската икономика, което я прави уязвима както за вътрешни, така и за международни предизвикателства. Без съществени промени в политиката и подхода на ръководството пътят на икономиката към стабилност остава несигурен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.