НАЧАЛО Други

3 модела за оценяване на пазара на акции

12.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
3 модела за оценяване на пазара на акции

Акциите достигат нови върхове, като предизвикват познатия дебат сред инвеститорите относно тяхната оценка. От началото на 2024 г. индексът S&P 500 се е повишил с 5.4%, като в петък отбеляза десетото си рекордно затваряне за годината, преминавайки за първи път границата от 5000.

По подобен начин Dow Jones Industrial Average отбеляза увеличение от 2.6%, като по пътя си достигна 11 рекордни стойности.

За да се прецени дали акциите или индексите са надценени или са на разумна цена, експертите предлагат да се вземат предвид различни показатели наред с икономическите условия, финансовото състояние на компаниите и представянето на индустрията.

Инвеститорите са склонни да плащат повече за компании със силни перспективи за растеж в сравнение с тези с ограничен потенциал за растеж.

Моделите за оценка предлагат информация за състоянието на пазара. Един от доста използваните показатели е съотношението цена/печалба (P/E), което разделя цената на акциите на дадена компания на нейната печалба на акция (EPS).

Когато приходите нарастват, а цените остават стабилни, оценките намаляват. Обратно, намаляващите печалби могат да направят акциите да изглеждат още по-скъпи на същите ценови нива.

Съществуват два метода за изчисляване на P/E съотношението: като се използват текущите печалби от последните 12 месеца или прогнозните печалби за следващата година. Понастоящем коефициентът P/E на S&P 500 е 24.18, което е над 10-годишната му средна стойност от 20.36. Коефициентът P/E за бъдещи периоди, който е 20.38, наскоро надхвърли 20 за първи път от две години насам, в сравнение с дългосрочната му средна стойност от 17.96.

Въпреки възходящия импулс на пазара някои анализатори предупреждават, че по-специално американските акции са скъпи от гледна точка на риска и възвръщаемостта. Устойчивостта на ръста на цените на акциите често зависи от повишаването на корпоративните печалби. Когато обаче цените на акциите надхвърлят значително ръста на печалбите, възникват опасения за пазарен балон.

Макар че акциите на технологични компании често се оценяват високо поради очакваните бъдещи печалби, тези оценки могат да варират в зависимост от очакванията за растеж. Например оценката на акциите на Nvidia се повиши миналата година поради очакванията за бърз растеж, въпреки първоначално високите множители.

Друг показател, съотношението цена/счетоводна стойност (P/B), сравнява цената на акциите на дадена компания с нейната счетоводна стойност. Въпреки че е полезен за оценка на финансови акции, той може да е по-малко приложим за технологични компании с нематериални активи. Предстоящото съотношение P/B на S&P 500 е над историческите си средни стойности, което показва потенциално завишени оценки.

Циклично коригираното съотношение цена/печалба (CAPE), разработено от икономиста Робърт Шилър, осигурява дългосрочна перспектива чрез осредняване на печалбите за десет години. Понастоящем коефициентът CAPE на S&P 500 е по-висок от повечето исторически нива, което предполага завишени оценки.

Като цяло, въпреки че показателите за оценка предлагат информация за пазарните условия, инвеститорите трябва да вземат предвид редица фактори, преди да вземат инвестиционни решения.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията между Русия и Бразилия ще разширят значително влиянието на съюза

По време на 12-ата сесия на Междуправителствената руско-бразилска комисия за търговско-икономическо, научно и техническо сътрудничество се случиха важни събития, които отбелязаха значителен напредък в руско-бразилските отношения.

29.02.2024 19:00 2 мин. четене

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.