Home

Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

30.09.2022 10:12 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Политиците в ЕС критикуват ролята на Amazon в дигиталното евро

Членове на Европейския парламент (ЕП) разкритикуваха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да привлече Amazon за партньор.

Основните опасения, които евродепутатите изразиха във вторник в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент, бяха “съмнителната” социална и данъчна политика на Amazon. Това включва предполагаемото нарушение на разпоредбите на ЕС за защита на данните, което доведе до рекордна глоба от регулаторните органи миналата година, въпреки че Amazon обжалва решението. 

Няколко члена са скептични към потенциалното участие на Amazon

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, се яви в четвъртък пред Парламента в рамките на тримесечния обмен на мнения между институциите, за да представи актуална информация за постигнатия напредък в проучването на ЕЦБ за дигитално евро.

Членовете на ЕП се възползваха от тази възможност, за да изразят недоволството си от това, че в този процес е включен Amazon. Левоцентристкият евродепутат Ееро Хайнелуома се позова на глобата от 746 милиона евро, която корпоративният гигант получи за нарушаване на правилата на GDPR в ЕС, за да постави под въпрос решението на централната банка.

Панета се опита да потуши опасенията, като обясни, че не е гарантирано, че сегашната роля на Amazon в проекта ще продължи и в евентуалната следваща фаза. Той също така заяви, че проектът се е възползвал от експертния опит на Amazon в проектирането на потребителски интерфейси за плащания и че Amazon не е получила компенсация за работата си по проекта.

Това предизвика по-дълбока критика от страна на центристкия парламентарист Стефани Йон-Куртин. “Знаем, че Amazon искат да им се плаща с данни”.

Другите членове на комисията споделиха загрижеността на Йон-Куртин.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сенатор от САЩ: Биткойн (BTC) не може да бъде спрян


Планира се фазата на проектиране на прототипа да приключи през март 2023 г., а решението дали да се пристъпи към изпълнение на проекта за дигитално евро може да бъде взето през октомври 2023 г.

Първоначално Панета дойде, за да обсъди необходимото сътрудничество между частния и публичния сектор в областта на евро-CBDC. 

Евелиен Витлокс, програмен директор на проекта на ЕЦБ за дигитално евро, говори за проектирането на две нива на поверителност в CBDC при офлайн и онлайн цифрово евро. При офлайн варианта властите могат да наблюдават само неща като зареждане на сметки, но други транзакции ще симулират неприкосновеността на личния живот на парите в брой – каза тя на форума във Франкфурт в четвъртък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп е най-добрия вариант за американската икономика според Кати Ууд

Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Invest, наскоро изрази подкрепата си за Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори.

24.06.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: 19 държави напредват в тестовете на CBDC

Международният валутен фонд (МВФ) установи, че 19 държави, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), са в напреднала фаза на тестове за дигитална валута на централната банка (CBDC).

24.06.2024 8:30 1мин. четене

Огромните сривове и дългите мечи пазари в крипто пространството може да са зад гърба ни

Ветеранът инвеститор в криптовалути Артър Чонг предполага, че ерата на тежките спадове и продължителните мечи пазари на дигиталните активи може би е зад гърба ни.

24.06.2024 6:30 2мин. четене

Крипто лобистката група Fairshake събра $160 милиона през май

Крипто лобистката група Fairshake успя да получи значителна финансова подкрепа, докато САЩ се подготвят за следващите президентски избори.

24.06.2024 6:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.