НАЧАЛО Други

На какво се дъжи скорошния спад на фондовия пазар?

октомври 5, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
На какво се дъжи скорошния спад на фондовия пазар?

Наскоро акциите претърпяха значителен спад, предизвикан от съвкупност от тревожни фактори. През август неочаквано нарасна броят на отворените работни места, докато продължаващата стачка в автомобилния сектор се засили.

Освен това цените на петрола се приближиха до най-високата си точка от 2023 г. насам.

Пазарните експерти подчертават, че ключовият наратив се крие на пазара на облигации. Инвеститорите се опасяват, че стабилната икономика може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти още веднъж.

Във вторник доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 4.8%, отбелязвайки най-високата си стойност от 2007 г. насам. По-високите лихвени проценти правят “по-безопасни” инвестиции като фондовете на паричния пазар, които включват държавни облигации, по-привлекателни. Това бягство към сигурността набира сила, тъй като инвеститорите възприемат мнението за продължителен период на по-високи лихвени проценти, което бе изразено от председателя на Фед Джером Пауъл.

В обобщението на икономическите прогнози на Фед се посочва, че през 2024 г. и 2025 г. се очаква лихвените проценти да намалеят по-малко, отколкото се очакваше по-рано. До края на 2026 г. се предвижда лихвените проценти да надхвърлят т.нар. неутрален лихвен процент, който се очаква да преобладава в дългосрочен план.

В деня на съобщението на Фед индексът S&P 500 отбеляза спад от над 1% и низходящата тенденция се запази. Междувременно доходността на 10- и 30-годишните държавни ценни книжа рязко нарасна, като 10-годишната доходност се повиши с около 50 базисни точки през двете седмици след заседанието на Фед.

Бързината на този скок оказа влияние върху възприятията на инвеститорите относно ролята на фиксирания доход в портфейлите. Сега инвеститорите търсят по-висока доходност, за да компенсират удължения период на инвестиране във фиксирана доходност.

Стратезите на Bank of America смятат, че след като волатилността се стабилизира, акциите все пак биха могли да се представят добре. Те предвиждат потенциална стойност на S&P 500 в края на годината от 4,600, което е 7% увеличение спрямо сегашните нива.

Ето защо слаби икономически данни или неблагоприятен доклад за работните места могат да предложат известно облекчение на пазара на акции.

Очаква се предстоящият доклад за заетостта през септември да покаже увеличение на броя на работните места в икономиката със 170,000, което е малко по-малко от август, при незначително понижение на равнището на безработица до 3.7%.

Също така председателят на Фед Кливланд Лорета Местер подчерта, че ако икономиката отрази последното заседание, ще се обмисли по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.