НАЧАЛО Други

Златото ще се срине, ако ФЕД продължи да вдига лихвените проценти

септември 20, 2022 22:08 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото ще се срине, ако ФЕД продължи да вдига лихвените проценти

Ейдриън Дей, президент на Adrian Day Asset Management и портфолио мениджър на Euro Pacific, твърди, че политиките на Федералния резерв (ФЕД) вероятно ще окажат негативно влияние върху цената на златото.

По време на интервю за Kitco News на 19 септември Дей заяви, че ако Фед повиши лихвения процент със 100 базисни пункта (б.п.), за да контролира инфлацията, стойността на благородния метал вероятно ще се срине. Според Дей повишаването на лихвата със 100 базисни пункта остава възможност, като отбелязва, че връщането към 50 базисни пункта не е опция.

Мениджърът обаче посочи, че шансовете за прилагане на 100 б.п. са намалели след разочароващите данни за инфлацията през август. В тази насока възприятията са се променили и пазарите прогнозират ниска вероятност за преминаване към 100 б.п., като 75 б.п. остават опция.

Дей каза :

Мисля, че е вероятно да направят 75 б.п., честно казано; това е, което споделя Джером Пауъл. […] Едно нещо знаем със сигурност; ако не е 75 б.п., ще е 100 б.п., няма да е 50 б.п. Така че и затова очевидно, знаете, златото се срина и всичко останало. […] Ако получите 75 б.п., златото едва ли ще се понижи повече от фондовия пазар – имам предвид да се понижи повече при тази новина. При 100 б.п. ще бъде различно, мисля, че златото отново ще се срине при тази новина.

Възможност за рязък скок на златото

Същевременно Дей посочи, че пазарът на злато отразява очакванията на инвеститорите за инфлацията, като отбеляза, че съществува убеждението, че Фед вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията.

Освен това Дей предположи, че има вероятност златото да поскъпне рязко, ако доларът отслабне и се осъзнае, че Федералният резерв няма да успее да понижи инфлацията до около 2.6%. Той прогнозира, че лихвените проценти вероятно ще продължат да се повишават до степен на изпадане в рецесия, без да се понижи инфлацията.

Относно прогнозата за цената на златото Дей заяви, че е малко вероятно благородният метал да надхвърли границата от $2,000 до края на тази година.

Той обаче посочи, че няма достатъчно интерес в инвестициите в злато и след като инвеститорите осъзнаят, че повишаването на лихвените проценти няма да реши проблема с инфлацията, металът потенциално ще надхвърли $2,000 през 2023 г.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Грег Фос твърди, че Биткойн е по-оскъден от златото


Интересно е, че златото се счита за вечния хедж срещу инфлацията, но някои анализатори предполагат, че Биткойн (BTC) може да заеме този статут. Например, главният изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър твърди, че с времето Биткойн напълно ще демонитизира златото като хедж срещу инфлацията.

Струва си да се отбележи, че по-нататъшното повишаване на лихвите вероятно ще се отрази на Биткойн, като се има предвид нарастващата корелация между акциите и сектора на криптовалутите. BTC се бори да премине границата от $20,000 и всяко повишение може да срине стойността ѝ до нови годишни дъна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Фиатните пари са в опасност – какво е решението? – Рей Далио

Известният хедж фонд мениджър даде интересно предложение, което предполагаемо гарантира покупателната способност на потребителите.

февруари 3, 2023 20:00 2 мин. четене

MicroStrategy отчита загуба за четвъртото тримесечие

Компанията заяви, че нетната загуба е била повлияна от разходи за обезценка на дигитални активи в размер на $197.6 милиона.

февруари 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Крипто борса интегрира изкуствения интелект ChatGPT

Базираната в САЩ борса за криптовалути PayBito обяви в петък плановете си да интегрира ChatGPT – чатбот с изкуствен интелект, разработен от изследователската фирма OpenAI.

февруари 3, 2023 18:00 1 мин. четене

99-годишният Чарли Мънгър отново разкритикува криптовалутите

Известният криптоскептик и милиардер Чарли Мънгър поднови критиките си към дигиталните активи, като призовава регулаторните органи на САЩ да забранят криптовалутите.

февруари 3, 2023 17:00 2 мин. четене