НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Защо предлагането на Биткойн е ограничено до 21 милиона?

ЮЛИ. 11, 2020 16:35 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Защо предлагането на Биткойн е ограничено до 21 милиона?

Подобно на много други криптовалути, Биткойн (BTC) е проектиран около принципа на ограниченото предлагане. Това означава, че има фиксирана горна граница за това колко биткойни могат да съществуват някога.

В случая на Биткойн , горната граница беше определена от създателя му Сатоши Накамото на точно 21 милиона. За други криптовалути, тази граница може да варира значително - варираща от 18,9 милиона за Monero (XMR) и Dash до 100 милиарда за XRP и Tron (TRX).

Теорията за заместване на паричното предлагане


Ограничавайки максималното си предлагане и забавяйки скоростта, с която възникват новите Биткойн монети, Сатоши възнамеряваше всяка отделна единица BTC (известна като сатоши) да повиши цената си във времето.

Според имейл, за който се твърди, че е споделен между Накамото и допринеслия за Bitcoin Core Майк Хърн, Сатоши аргументира, че ако 21 милиона монети трябва да бъдат използвани от част от световната икономика, 0,001 BTC (1 mBTC) може да струва около 1 евро. Това прогнозиране се сбъдна през 2013 г., когато Биткойн за първи път проби ценовата точка от 1000 евро - днес всеки mBTC в момента струва по-близо до 8,25 евро.

Въпреки че Сатоши сравнява цената на Биткойн с еврото в имейла си, някои прости математики сочат, че той може би е имал много по-голяма визия за Биткойн - която по-добре да обясни защо е избрана максималната цифра от 21 милиона.

Към момента на създаването на Биткойн, цялото парично предлагане в света възлизаше на приблизително 21 трилиона долара. Тази цифра, известна като паричната маса M1, се състои от общата стойност на всички физически пари в света, включително пари в брой, монети и други.

Ако Биткойн нараснe, за да се превърне в единна световна валута - замествайки всички онези, от които се състои цифрата М1 - всеки BTC би струвал 1 милион долара. Тъй като има 100 милиона сатоши във всеки Биткойн, това би поставило стойността на всеки сатоши на 0,01 долара.

Фактът, че тези числа се подравняват толкова близо, би било забележително съвпадение, ако не е умишлено.

Алтернативното обяснение


Въпреки че теорията за заместване на паричното предлагане е може би най-правдоподобната причина защо Сатоши е избрал 21 милиона за горна граница на Биткойн, има и друго - малко по-просто - възможно обяснение.

Разглеждайки параметрите, използвани за контрол на доставките на Биткойн, става ясно, че цифрата от 21 милиона BTC позволява на мрежата да гарантира, че блоковете се добиват в редовни времеви рамки (10 минути). Той също така гарантира, че размерът на Биткойн, изплащан на миньорите, като награди от всеки изкопан блок намалява с течение на времето, тъй като максималното предлагане наближава лимита си. Както се оказва, зададените от Сатоши параметри неизбежно водят до производството на максимум 21 милиона BTC.

Основният код на Биткойн в момента коригира трудността при копаене, за да гарантира, че всеки нов блок се добива средно на всеки 10 минути, независимо колко хешираща мощност е посочена в мрежата. Въз основа на тази функция трябва да се добиват общо 210 000 блока във всеки четиригодишен цикъл, след което наградата за блок се намалява наполовина. При първият цикъл се получаваха 50 BTC на изкопан блок, което беше намалено наполовина на 25 BTC / блок през 2012 г., след което отново на 12.5 BTC / блок през 2016 г. След халвинга на 2020 г. той в момента е на 6.25 BTC / блок.

Ако екстраполирате това напред, ще откриете, че сборът от блок наградите за всеки цикъл е равен на 100 (50 + 25 + 6.25 +3.125 и т.н.). Умножавайки това число на цифрата от 210 000 блока / цикъл, вие достигате максимално възможното предлагане от 21 милиона.

И така, дали максималното предлагане на Биткойн е философски жест или продукт на безсмислена математическа логика? Само Сатоши Накамото наистина знае - и той (или тя) не казва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Биткойн ферма в Кюстендил открадна ток за милиони

Развитието съобщи районният прокурор Ивайло Илиев, като престпълението бе разкрито от ЧЕЗ.  “По предварителни данни стойността на отнетата енергия е над 2.5 милиона лева, което, грубо казано...
АВГ. 13, 2020 21:35 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Цената на Биткойн скоро ще скочи с 200%, според Kraken

Докладът отбелязва, че Биткойн отчете 21-месечен минимум на волатилността на 24-ти юли от едва 23% и заяви, че 12-те исторически минимума на волатилността на BTC (между 15% и 30%) обикновено са послед...
АВГ. 13, 2020 19:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн се държи като акция на технологична компания, твърдят от CoinShares

Биткойн се държи повече като акция на технологичен стартъп отколкото като дигитално злато, според доклад от мениджъра на дигитални активи CoinShares, озглавен ‘A Little Bitcoin Goes a Long Way’. В таз...
АВГ. 12, 2020 19:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн е в ранен бичи пазар, според Уили Ву

Така твърди анализатора Уили Ву, който тази седмица сподели мислите си за текущото ценово действие на Биткойн.  В редица Twitter публикации от 10-ти август, Ву каза, че бичият пазар вече е започнал, к...
АВГ. 11, 2020 20:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света