НАЧАЛО Други

Защо икономиката на САЩ се представя по-добре от другите световни лидери?

12.12.2023 9:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо икономиката на САЩ се представя по-добре от другите световни лидери?

Пътищата на възстановяване на най-богатите страни в света след пандемията показват големи разминавания, отразяващи различните реакции на последствията от Ковид-19.

На фона на този пейзаж се откроява икономиката на САЩ, която през третото тримесечие отбелязва забележителен ръст от 5.2 %, изпреварвайки дори Китай – историческият двигател на световния растеж.

В интервю за CNN Инес Макфий от Oxford Economics отбеляза постоянното превъзходство на САЩ в сравнение с други държави през изминалата година. Въпреки геополитическото напрежение, последиците от пандемията, скока на инфлацията и високите разходи по заемите, които възпрепятстват глобалния растеж, САЩ изпреварват Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Канада и други развити икономики.

Това разминаване се дължи на множество фактори, сред които различията в цените на енергията, различните стратегии за облекчаване на последиците от пандемията и въздействието на повишените лихвени проценти. Структурните предимства също подкрепят икономиката на САЩ. Въпреки това прогнозите сочат забавяне до края на годината поради намаляващите спестявания от пандемията и устойчивите разходи по заемите.

Скокът на цените на енергията, който засегна най-вече Европа като нетен вносител на енергия, доведе до по-високи нива на инфлация в сравнение със САЩ.

От своя страна САЩ, които се възползват от статута си на нетен износител на енергия, се сблъскаха с по-малко предизвикателства въпреки повишаването на цените. Германия, която е силно зависима от руския газ, изпита икономически спад, което предизвика разговори за потенциална рецесия.

Въпреки че и САЩ, и Европа предприеха мерки за фискално стимулиране, САЩ приложиха по-широка система за подпомагане. Това, в съчетание с променените модели на потребителските разходи и “бума на рефинансирането” в условията на ниски лихвени проценти, засили финансовите резерви на САЩ. Същевременно възникват опасения относно прекомерното раздуване на разходите, което прави САЩ по-уязвими в сравнение с държавите с относително непокътнати спестявания.

Бързият растеж на американската икономика сега съперничи на този на китайската, която първоначално се възстанови силно, но се сблъска с неуспехи, дължащи се на ограничените потребителски разходи, спадовете в сектора на недвижимите имоти и слабото глобално търсене. Moody’s понижи кредитната перспектива на Китай, прогнозирайки значително по-бавни темпове на растеж в сравнение с нивата отпреди пандемията, което рязко контрастира с прогнозираната бърза експанзия на Индия.

Въпреки че краткосрочните прогнози предвиждат забавяне на икономическия растеж в САЩ, дългосрочните перспективи остават обещаващи. Законът на президента Джо Байдън за намаляване на инфлацията, предвиждащ отпускането на $369 милиарда за чиста енергия, може да привлече повече инвестиции в САЩ, които вече са световен капиталов център.

Забележително е, че големите инвестиции на САЩ в сектора на изкуствения интелект (AI) надхвърлят значително тези в Китай и Европа, като насърчават силното нарастване на производителността.

Според анализаторите, тъй като САЩ са готови да се възползват от постиженията на изкуствения интелект, разликата в растежа между САЩ и Европа може да се увеличи още повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.