НАЧАЛО Други

Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

септември 24, 2018 13:01 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

Бен Стрикланд преди известно време пише доклад за SadaqaCoins - тъмен уеб пазар, насочен към купуване на оръжия и паравоенно обучение на сирийски джихадисти.

Стрикланд не просто попада на сайта – той е разузнавач на OSINT (open source intelligence), който използва техниките на OSINT за проследяване на транзакциите с криптовалути и за свързването на паравоенни, изнудвачеи и организирани престъпници онлайн.

През юни Стрикланд публикува пост на Medium, наречен „Проследяване на клетка джихади, похитители и измамник, използвайки блокчейн – открито изследване“.

Стрикланд разговаря със CCN за техниките с отворен код, които използва при разследването си, като описва данните с отворен код като всичко от видеоклипове в YouTube, блокчейн данни, сателитни изображения или публикации в социални медии.

Започнах, като разгледах една джихадистка група, която искаше дарения от обществото чрез типичните канали, които групи като тези обикновено ползват (Telegram, Twitter). Правейки същото както винаги правя при нарушения на човешките права, разгледах всички налични данни. Стана ясно, че адресът, свързан с тяхната сметка, е свързан с отвличане в Южна Африка.

„Прегледах предполагаемата сметка във Facebook. Това бяха снимки на момчето и приятелката му от Обединеното кралство, но той прави cash-out на собствените си биткойн в Южна Африка.

В други изображения той публикува снимки на шепа щатски долари и изявления за „как мога да ви направя следващия милионер“.

Той по-късно намира много други профили във Facebook с подобна настройка, които всъщност предлагат взаимно подкрепа и насоки за това как да измамят жертвите си, както и да похвалят успехите на другите.

Излишно е да кажа, че моят радар за глупости пощуряваше. Тези профили във Facebook имаха снимки на Биткойн адресите им, за да проблясват колко пари са направили. В блокчейна, тези адреси бяха в средата на всичко. В крайна сметка идентифицирах бивша южноафриканска борса, която беше свързана с всички тях.

Попитан за причините зад работата си, Стрикланд цитира нарастващия брой случаи на крипто измами, като посочва, че на сайта BitcoinWhosWho, сайт, целящ да идентифицира адресите и съобщава за измами, има 10-30 случаи за сексуално изнудване. Той каза, че точно както имаме възможността да наблюдаваме по-широко разпространения свят на престъпления, финансирани с фиат, е важно хората да са запознати и с методите, използвани за наблюдение на крипто престъпленията.

Той заключи:

Важно е да осъзнаем, че точно това трябва да бъде силата на блокчейн. Колкото и свободен пазар, нерегулиран и децентрализиран, силата на блокчейн трябва да бъде, че някой като мен, от утехата на моя дом, на моя лаптоп, без официално обучение, може да открие каквото и да е неправомерно действие върху блокчейна.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене