НАЧАЛО Други

Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

СЕП. 24, 2018 13:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

Бен Стрикланд преди известно време пише доклад за SadaqaCoins - тъмен уеб пазар, насочен към купуване на оръжия и паравоенно обучение на сирийски джихадисти.


Стрикланд не просто попада на сайта - той е разузнавач на OSINT (open source intelligence), който използва техниките на OSINT за проследяване на транзакциите с криптовалути и за свързването на паравоенни, изнудвачеи и организирани престъпници онлайн.

През юни Стрикланд публикува пост на Medium, наречен "Проследяване на клетка джихади, похитители и измамник, използвайки блокчейн - открито изследване".

Стрикланд разговаря със CCN за техниките с отворен код, които използва при разследването си, като описва данните с отворен код като всичко от видеоклипове в YouTube, блокчейн данни, сателитни изображения или публикации в социални медии.

Започнах, като разгледах една джихадистка група, която искаше дарения от обществото чрез типичните канали, които групи като тези обикновено ползват (Telegram, Twitter). Правейки същото както винаги правя при нарушения на човешките права, разгледах всички налични данни. Стана ясно, че адресът, свързан с тяхната сметка, е свързан с отвличане в Южна Африка.


"Прегледах предполагаемата сметка във Facebook. Това бяха снимки на момчето и приятелката му от Обединеното кралство, но той прави cash-out на собствените си биткойн в Южна Африка.


В други изображения той публикува снимки на шепа щатски долари и изявления за "как мога да ви направя следващия милионер".


Той по-късно намира много други профили във Facebook с подобна настройка, които всъщност предлагат взаимно подкрепа и насоки за това как да измамят жертвите си, както и да похвалят успехите на другите.

Излишно е да кажа, че моят радар за глупости пощуряваше. Тези профили във Facebook имаха снимки на Биткойн адресите им, за да проблясват колко пари са направили. В блокчейна, тези адреси бяха в средата на всичко. В крайна сметка идентифицирах бивша южноафриканска борса, която беше свързана с всички тях.

Попитан за причините зад работата си, Стрикланд цитира нарастващия брой случаи на крипто измами, като посочва, че на сайта BitcoinWhosWho, сайт, целящ да идентифицира адресите и съобщава за измами, има 10-30 случаи за сексуално изнудване. Той каза, че точно както имаме възможността да наблюдаваме по-широко разпространения свят на престъпления, финансирани с фиат, е важно хората да са запознати и с методите, използвани за наблюдение на крипто престъпленията.


Той заключи:

Важно е да осъзнаем, че точно това трябва да бъде силата на блокчейн. Колкото и свободен пазар, нерегулиран и децентрализиран, силата на блокчейн трябва да бъде, че някой като мен, от утехата на моя дом, на моя лаптоп, без официално обучение, може да открие каквото и да е неправомерно действие върху блокчейна.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Положението в Китай всява паника на световните пазари

Рисковите активи по целия свят намаляват поради опасенията за последствията от наближаващия дефолт на китайския предприемач Evergrande.Въпреки този спад, се очаква Биткойн заедно с остатъка от крипто ...
СЕП. 20, 2021 18:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Morgan Stanley стартира специализиран екип за изследване на криптовалути

"Стартирането на този екип е в знак на признание за нарастващото значение на криптовалутите и други цифрови активи на световните пазари", казаха от банката.Morgan Stanley създава нов изследователски е...
СЕП. 20, 2021 13:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase влиза в партньорство с Имиграционната и митническа служба на САЩ

Съгласно споразумението, Coinbase са сключили договор за доставка на "софтуер за разработка на приложения като услуга" за Имиграционна и митническа служба на Съединените щати (ICE).Договорът влезе в с...
СЕП. 20, 2021 09:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Президентът на ЕЦБ нарича криптовалутите 'спекулативни' и 'подозрителни'

“Мисля, че трябва да [уточним], че са силно спекулативни, от време на време подозрителни и с висока интензивност по отношение на консумация на енергия, но те не са валута”, каза Лагард, говорейки в по...
СЕП. 19, 2021 16:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света