НАЧАЛО Други

Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

СЕП. 24, 2018 13:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

Бен Стрикланд преди известно време пише доклад за SadaqaCoins - тъмен уеб пазар, насочен към купуване на оръжия и паравоенно обучение на сирийски джихадисти.


Стрикланд не просто попада на сайта - той е разузнавач на OSINT (open source intelligence), който използва техниките на OSINT за проследяване на транзакциите с криптовалути и за свързването на паравоенни, изнудвачеи и организирани престъпници онлайн.

През юни Стрикланд публикува пост на Medium, наречен "Проследяване на клетка джихади, похитители и измамник, използвайки блокчейн - открито изследване".

Стрикланд разговаря със CCN за техниките с отворен код, които използва при разследването си, като описва данните с отворен код като всичко от видеоклипове в YouTube, блокчейн данни, сателитни изображения или публикации в социални медии.

Започнах, като разгледах една джихадистка група, която искаше дарения от обществото чрез типичните канали, които групи като тези обикновено ползват (Telegram, Twitter). Правейки същото както винаги правя при нарушения на човешките права, разгледах всички налични данни. Стана ясно, че адресът, свързан с тяхната сметка, е свързан с отвличане в Южна Африка.


"Прегледах предполагаемата сметка във Facebook. Това бяха снимки на момчето и приятелката му от Обединеното кралство, но той прави cash-out на собствените си биткойн в Южна Африка.


В други изображения той публикува снимки на шепа щатски долари и изявления за "как мога да ви направя следващия милионер".


Той по-късно намира много други профили във Facebook с подобна настройка, които всъщност предлагат взаимно подкрепа и насоки за това как да измамят жертвите си, както и да похвалят успехите на другите.

Излишно е да кажа, че моят радар за глупости пощуряваше. Тези профили във Facebook имаха снимки на Биткойн адресите им, за да проблясват колко пари са направили. В блокчейна, тези адреси бяха в средата на всичко. В крайна сметка идентифицирах бивша южноафриканска борса, която беше свързана с всички тях.

Попитан за причините зад работата си, Стрикланд цитира нарастващия брой случаи на крипто измами, като посочва, че на сайта BitcoinWhosWho, сайт, целящ да идентифицира адресите и съобщава за измами, има 10-30 случаи за сексуално изнудване. Той каза, че точно както имаме възможността да наблюдаваме по-широко разпространения свят на престъпления, финансирани с фиат, е важно хората да са запознати и с методите, използвани за наблюдение на крипто престъпленията.


Той заключи:

Важно е да осъзнаем, че точно това трябва да бъде силата на блокчейн. Колкото и свободен пазар, нерегулиран и децентрализиран, силата на блокчейн трябва да бъде, че някой като мен, от утехата на моя дом, на моя лаптоп, без официално обучение, може да открие каквото и да е неправомерно действие върху блокчейна.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Венецуела легализира копаенето на крипто, но има уловка

Според местния новинарски уебсайт CriptoNoticias, новият указ е одобрен от Йоселит Рамирез, ръководител на 'Националния надзор на крипто активите и свързаните с тях дейности' (SUNACRIP) на Венецуела. ...
СЕП. 25, 2020 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Федералният резерв разкри детайли за дигиталния долар

Говорейки в основното си обръщение на 23-ти септември, Лорета Местер подчерта, че Федералният резерв проучва дигиталните валути на централната банка (CBDC) още преди пандемията, отбелязвайки, че негов...
СЕП. 24, 2020 19:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Защо бившият директор на Ripple премести близо половин милиард XRP?

След като мнозина започнаха да спекулират къде биха могли да се насочат токените, Ларсен разкри, че е преместил XRP портфейла си в New York Digital Investments Group (NYDIG).Попечителство 2.0Компаният...
СЕП. 24, 2020 15:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Милиардер продължава да разширява своето Биткойн портфолио

Той също така твърди, че "нищо" не може да се сравни с неговия залог на Биткойн, който той направи през далечната 2012 г."Отделете време, за да разберете какво притежавате. Толкова дълбоко, че може да...
СЕП. 24, 2020 14:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света