НАЧАЛО Други

Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

СЕП. 24, 2018 13:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Запознайте се с човека проследяващ престъпници чрез блокчейн

Бен Стрикланд преди известно време пише доклад за SadaqaCoins - тъмен уеб пазар, насочен към купуване на оръжия и паравоенно обучение на сирийски джихадисти.

 


Стрикланд не просто попада на сайта - той е разузнавач на OSINT (open source intelligence), който използва техниките на OSINT за проследяване на транзакциите с криптовалути и за свързването на паравоенни, изнудвачеи и организирани престъпници онлайн.

През юни Стрикланд публикува пост на Medium, наречен "Проследяване на клетка джихади, похитители и измамник, използвайки блокчейн - открито изследване".

Стрикланд разговаря със CCN за техниките с отворен код, които използва при разследването си, като описва данните с отворен код като всичко от видеоклипове в YouTube, блокчейн данни, сателитни изображения или публикации в социални медии.

Започнах, като разгледах една джихадистка група, която искаше дарения от обществото чрез типичните канали, които групи като тези обикновено ползват (Telegram, Twitter). Правейки същото както винаги правя при нарушения на човешките права, разгледах всички налични данни. Стана ясно, че адресът, свързан с тяхната сметка, е свързан с отвличане в Южна Африка.


"Прегледах предполагаемата сметка във Facebook. Това бяха снимки на момчето и приятелката му от Обединеното кралство, но той прави cash-out на собствените си биткойн в Южна Африка.


В други изображения той публикува снимки на шепа щатски долари и изявления за "как мога да ви направя следващия милионер".


Той по-късно намира много други профили във Facebook с подобна настройка, които всъщност предлагат взаимно подкрепа и насоки за това как да измамят жертвите си, както и да похвалят успехите на другите.

Излишно е да кажа, че моят радар за глупости пощуряваше. Тези профили във Facebook имаха снимки на Биткойн адресите им, за да проблясват колко пари са направили. В блокчейна, тези адреси бяха в средата на всичко. В крайна сметка идентифицирах бивша южноафриканска борса, която беше свързана с всички тях.

Попитан за причините зад работата си, Стрикланд цитира нарастващия брой случаи на крипто измами, като посочва, че на сайта BitcoinWhosWho, сайт, целящ да идентифицира адресите и съобщава за измами, има 10-30 случаи за сексуално изнудване. Той каза, че точно както имаме възможността да наблюдаваме по-широко разпространения свят на престъпления, финансирани с фиат, е важно хората да са запознати и с методите, използвани за наблюдение на крипто престъпленията.


Той заключи:

Важно е да осъзнаем, че точно това трябва да бъде силата на блокчейн. Колкото и свободен пазар, нерегулиран и децентрализиран, силата на блокчейн трябва да бъде, че някой като мен, от утехата на моя дом, на моя лаптоп, без официално обучение, може да открие каквото и да е неправомерно действие върху блокчейна.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Броят на потребителите на криптовалути вече е над 100 милиона

Доклад на борсата Crypto.com изчислява, че през януари има 106 милиона потребители на криптовалути по целия свят, след скок от 16% сред участниците само миналия месец.Отделно проучване от финансовата ...
ФЕВ. 26, 2021 14:32 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Известно NFT бе препродадено за изумителните $6,6 милиона

Beeple - чието истинско име е Майк Уинкълман, е един от най-големите NFT артисти в пространството. През декември 2020 г. той продаде крипто изкуство на стойност $582,000 само за пет минути, част от из...
ФЕВ. 26, 2021 15:31 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase разкрива ключови детайли преди публичния си листинг

S-1 формулярът ѝ е публикуван от Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC), освобождавайки пътя за дългоочакваното му директно включване в Nasdaq. Този ход ограничава седем месечните уси...
ФЕВ. 25, 2021 16:39 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Цената на акциите на MicroStrategy бележи спад от 50% за две седмици

След като достигне двадесетгодишен връх, цената на акциите на фирмата преминава през чувствителна корекция. Кои събития в криптосферата стоят зад този спад?MSTR губи 50 процента за две седмициЦената н...
ФЕВ. 26, 2021 09:33 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света