НАЧАЛО Други

Западът не иска петрола на Русия – Китай обаче засилва покупките

октомври 5, 2023 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Западът не иска петрола на Русия – Китай обаче засилва покупките

Съединените щати следят отблизо увеличаването на доставките на руски суров петрол до китайски пристанища по Северния морски път (СМП).

Това е сигнал за засилено сътрудничество между Пекин и Москва в Арктика на фона на строгите западни санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна.

Тази година са извършени около десетина такива превоза, което е значително увеличение в сравнение с предишни години. Москва се обръща към Пекин, тъй като западните санкции намаляват търсенето на нейния суров петрол. СМП е привлекателен маршрут, който е с 30% по-бърз от Суецкия канал поради намалената ледена покривка в резултат на изменението на климата.

Той обаче крие и по-големи рискове за околната среда, особено поради факта, че Москва планира да използва танкери, които не са от ледовит клас и нямат устойчиви на лед корпуси.

Вносът на петрол от Русия в Китай се е увеличил с 23% тази година, достигайки 400,000 барела на ден в сравнение със средните стойности за 2022 г. САЩ призоваха Пекин да се придържа към таван от $60 за барел за руския петрол, но настоящите цени се движат около $80 за барел.

Москва все повече разчита на Пекин за финансиране на енергийни проекти, запълвайки празнината, оставена от западните компании, които напуснаха Русия заради конфликта в Украйна. За Китай инвестициите в руски предприятия помагат да разшири влиянието си в Арктика, предоставяйки достъп до морски пътища и природни ресурси.

Русия, която разполага с повече от половината от бреговата линия на Северния ледовит океан, в миналото е възпрепятствала амбициите на Китай в Арктика. Въпреки това, изправена пред икономическа изолация, съпротивата на Русия може да отслабне.

Въпреки опасенията за задълбочаване на стратегическото партньорство между Москва и Пекин, САЩ омаловажават това, подчертавайки, че сътрудничеството им има предимно икономически и научен характер. Целта остава свободен, отворен и проспериращ арктически регион, от който да се възползват всички граничещи с Арктика държави.

Осем държави граничат с Арктика и са част от Арктическия съвет, който временно преустанови дейността си с Москва след инвазията в Украйна. През август групата постигна консенсус за възобновяване на работата на работните групи, което е сигнал за потенциално възобновяване на сътрудничеството.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.