НАЧАЛО Други

Законопроектът за дигиталното евро ще трябва да изчака предстоящите европейски избори

септември 7, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Законопроектът за дигиталното евро ще трябва да изчака предстоящите европейски избори

Ръководителят на отдела за финансови услуги на Европейския съюз предупреди да не се прибързва с прилагането на проектозакона за дигиталното евро преди предстоящите европейски избори през юни.

Вместо това тя подчерта необходимостта от задълбочено и обмислено разглеждане, което да бъде извършено под ръководството на новата Комисия.

Това законодателно предложение има за цел да защити публичните средства чрез въвеждането на дигитално евро, което отразява характеристиките на физическите пари и може да се използва офлайн.

По традиция законодателните процеси се забавят преди изборите за Европейски парламент и се възобновяват след назначаването на новия изпълнителен орган на ЕС по-късно през годината.

В изказването си на конференцията, организирана от Брьогел, Мейрад Макгинес уточни, че въпреки че през юни Комисията представи рамка за дигитално евро, крайното решение за неговото емитиране е на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предвижда се през октомври ЕЦБ да вземе решение относно напредъка на дигиталното евро, като целта е да се преодолее недостигът на европейски доставчици на платежни услуги.

Макгинес подчерта намаляващата употреба на физически пари в брой, което показва преминаване към транзакции, базирани на карти и мобилни устройства, както и към електронна търговия. Тази тенденция подчертава необходимостта от дигиталната итерация на публичните пари, емитирани от централните банки. Тя заяви, че ЕС е отговорен за проучването на тази възможност.

Макгинес подчерта още, че е важно на потребителите да се предоставят възможности за избор. Комисията предложи едновременни мерки, за да гарантира, че физическите пари в брой ще останат достъпни и практични.

Организацията с нестопанска цел Positive Money Europe разглежда дигиталното евро като важен инструмент за гарантиране на “сигурна и лесно достъпна” форма на публична валута.

В среда, в която парите в брой вече не се приемат повсеместно, физическите лица губят достъп до анонимен метод на плащане, което води до още по-голямо прехвърляне на лични данни към доставчиците на платежни услуги“, както се посочва в доклад на Positive Money от юни.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.