НАЧАЛО Други

Правила при форекс търговията: Създаване на стабилна стратегия за начинаещи, която всеки трябва да знае

19.03.2024 14:04 9 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Правила при форекс търговията: Създаване на стабилна стратегия за начинаещи, която всеки трябва да знае

Търговията с чуждестранна валута, известна още като форекс, е един от най-големите и активни финансови пазари в света, с ежедневни обеми на търговия от трилиони долари.

Тя включва обмен на покупка и продажба на световни валути, чиято същност е да обменяйте една валута за друга и печелете разликата в процеса. Валутният пазар се превърна в изключително популярна зона за инвеститорите поради високата си степен на ликвидност, големия размер на транзакциите и 24-часа време за търговия без прекъсване. За разлика от други финансови пазари, валутният пазар няма фиксиран обмен и транзакциите се извършват чрез електронни мрежи между банки, финансови институции и физически лица по целия свят. Тази 24/7 достъпност позволява на инвеститори от цял ​​свят да реагират на непосредственото въздействие на международни събития, икономически издания на отчети и други пазарни развития, предоставяйки несравними възможности за търговия и гъвкавост.

Разберете основната терминология за Форекс търговия

Преди да се потопите в света на Форекс търговията, е много важно да разберете какво е TradingView и следните основни термини. Тези термини ще ви помогнат да изградите необходимите основни знания, за да разберете по-добре как работи Форекс пазарът:

  • Валутна двойка: Основната единица за валутна търговия, указваща обменния курс между две валути. Валутната двойка се състои от базова валута и валута на котировка, като EUR/USD, където EUR е основната валута, а USD е валутата на котировката.
  • Спред: Разликата между цената на покупка и цената на продажба, обикновено индикация за транзакционните разходи. Колкото по-малък е спредът, толкова по-ниска е цената на транзакцията.
  • Ливъридж: Инструмент, който позволява на търговците да контролират големи сделки с малко количество капитал. Въпреки че ливъриджът може да увеличи печалбите, той също така увеличава риска от загуби.
  • Stop Loss: Поръчка, зададена на определено ценово ниво, предназначена да ограничи възможните загуби на инвеститора. Ако пазарът се движи срещу вас, търговията ще се затвори автоматично, когато се достигне точката на стоп загуба.
  • Take Profit Point: Подобно на Stop Loss Point, но се използва за фиксиране на печалби. Поръчките за Take profit точки автоматично затварят сделката, когато достигне определено ниво на печалба, осигурявайки предварително определена печалба.

Изберете подходящ Forex брокер

Ето няколко важни фактора, които трябва да имате предвид при избора:

  • Регулатори: Много е важно да се гарантира, че брокерите са строго регулирани. Брокерите, регулирани от реномирани регулатори, като Националната фючърсна асоциация (NFA) в САЩ или Органът за финансово поведение (FCA) в Обединеното кралство, са по-надеждни.
  • Тип платформа за търговия: Платформата за търговия трябва да е лесна за употреба и стабилна, като предоставя необходимите аналитични инструменти и технически индикатори. Популярни платформи като MetaTrader 4 или 5 често се използват от топ брокери в индустрията.
  • Типове акаунти: Изборът на брокер, който предлага разнообразие от типове акаунти, ви позволява да изберете най-подходящия акаунт въз основа на вашия стил на търговия и размер на капитала.
  • Транзакционни разходи: Разберете всички възможни транзакционни разходи, включително спредове, комисионни и всякакви скрити такси. Изберете брокер, който предлага прозрачни и разумни търговски разходи.
  • Обслужване на клиенти: Отличното обслужване на клиенти е от решаващо значение за разрешаването на проблеми, които може да срещнете по време на транзакцията. Потърсете брокер, който предлага многоезична поддръжка и 24/7 обслужване на клиенти.

Основната структура на валутния пазар

Форекс пазарът се състои от различни основни играчи, всеки от които играе уникална и важна роля на пазара:

Централна банка

Като важен участник на валутния пазар, централната банка има за цел да поддържа или ограничава обменния курс на определено ниво и разумно да коригира размера на международните резерви. Те коригират предлагането и търсенето на пазарен капитал, като купуват и продават чуждестранни валути, за да осигурят обмен стабилност на скоростта.

Търговски банки и други банкови институции

Включва валутни банки и банки за търговия на дребно, които търгуват валути от името на клиенти или от свое собствено име, както и помежду си чрез междубанковия пазар, като помагат да се свържат купувачите и продавачите на валути.

Мултинационално предприятие

Целта на участието на валутния пазар е преди всичко да се извършва международна търговия и да се управляват валутните рискове, а не директно да се печелят от пазарните колебания. Тези фирми трябва да конвертират валути, за да плащат международни транзакционни разходи, заплати на служителите и т.н.

Небанкови финансови институции и брокери

Включително специализирани компании за търговия с чуждестранна валута и валутни брокери, те обикновено извършват услуги за покупка и продажба, свързват различни контрагенти и получават спредове или комисионни от тях.

Индивидуален търговец

С развитието на интернет и платформите за търговия все повече физически лица участват в транзакции с чуждестранна валута и те печелят разликата чрез прогнозиране на промените в обменния курс. Въпреки че обемът на търговията на отделните търговци на целия пазар е сравнително малък, броят им е нарастват и също оказват известно влияние върху пазара.

Методи за анализ: технически анализ и фундаментален анализ

На валутния пазар инвеститорите обикновено разчитат на два основни аналитични метода за прогнозиране на движенията на цените на валутата: технически анализ и фундаментален анализ. Всеки от тези два метода има свои собствени характеристики и обхват на приложение, което може да помогне на търговците да вземат по-точни търговски решения.

Технически анализ

Техническият анализ се основава на изследване на поведението на пазара, като се използват главно исторически данни за цените и обема на търговията, за да се предскажат бъдещи пазарни тенденции. Основната му идея е, че пазарното поведение се повтаря, така че миналите ценови движения и модели могат да дадат улики за бъдещи ценови движения. Инструментите, използвани от техническите анализатори, включват тренд линии, нива на подкрепа и съпротива, различни модели на графики (като глава и рамене, двойни върхове и двойни дъна) и технически индикатори (като подвижни средни, индекс на относителна сила RSI, MACD). е, че е интуитивен и подходящ за краткосрочна и средносрочна търговия. Ограничението на техническия анализ обаче е, че той може да игнорира макроикономически фактори, които могат да повлияят на стойността на валутата.

Фундаментален анализ

Основният анализ изучава макроикономическите фактори, които влияят върху стойността на валутата, включително икономическите показатели на страната (като темп на растеж на БВП, процент на инфлация, процент на безработица), политически решения (като промени в лихвените проценти), политически събития и други фактори, които могат да повлияят на предлагането и търсене. Целта на фундаменталния анализ е да се оцени присъщата стойност на дадена валута и по този начин да се предскаже нейната дългосрочна тенденция. Фундаменталният анализ може да предостави на търговците по-задълбочено разбиране на пазара, особено за дългосрочни инвестиционни стратегии. Това обаче методът на анализ изисква търговците да имат обширни икономически познания и понякога реакцията на пазара не винаги отразява директно промените във фундаментите.

Комбинирането на предимствата на техническия анализ и фундаменталния анализ може да предостави на търговците на валута по-изчерпателна пазарна перспектива. Много успешни търговци използват комбинация от тези два аналитични метода, за да вземат по-гъвкави и точни търговски решения при различни пазарни условия.

Изграждане на персонализирана стратегия за Форекс търговия: стил, риск и правила

Разработването на персонализирана търговска стратегия е критична стъпка към това да станете успешен Форекс търговец. Това изисква търговците не само да разбират основните правила на пазара, но и да имат дълбоко разбиране за собствения си стил на търговия и толерантност към риск. Ето някои основни елементи при изграждане на лична стратегия за търговия:

Определете стила на търговия

Първо, търговците трябва да определят своя стил на търговия, който може да бъде дневна търговия, суинг търговия, позиционна търговия или други стилове. Всеки стил има свои собствени специфични времена за влизане и излизане, цикли на търговия и нива на толерантност към риск. Разбирането на вашия собствен стил на търговия може помогнете да определите фокуса на вашия пазарен анализ и прилагане на стратегия.

Установете правила за влизане и излизане

Стратегията за търговия трябва ясно да дефинира кога да влезете и да излезете от сделка. Това включва задаване на конкретни технически индикатори, модели на графики или фундаментални събития като точки на задействане. Например входен сигнал може да бъде пресичането на конкретна подвижна средна или достигане на очакваната стойност на определен икономически индикатор, докато сигнал за изход може да бъде достигане на предварително определена цел за печалба или точка на стоп загуба.

Управление на риска

Успешната търговска стратегия трябва да включва стриктни правила за управление на риска. Това означава да зададете подходящо ниво на риск за всяка сделка, като например да рискувате само малка част от капитала си (обикновено 1-2%). Освен това е от решаващо значение да използвате stop loss поръчки за ограничаване на потенциалните загуби.

Адаптирайте се към пазарните промени

Пазарът е динамичен, така че стратегията трябва също така да има известна гъвкавост, за да се адаптира към пазарните промени. Редовното преразглеждане и коригиране на търговските стратегии за оптимизиране въз основа на пазарните условия и личните търговски резултати може да помогне за подобряване на общата ефективност на търговията.

Непрекъснато обучение и оценка

И накрая, непрекъснатото учене и оценка на стратегията са от решаващо значение за поддържане и подобряване на търговската ефективност. Записването на транзакции чрез регистрационни файлове и редовното анализиране на собствената търговска ефективност може да помогне на търговците да се учат от минали транзакции и непрекъснато да коригират стратегиите, за да посрещнат новите пазарни предизвикателства.

Търговска психология – ключови фактори, влияещи върху търговските решения и ефективността

В света на Форекс търговията психологическите фактори и търговската дисциплина са също толкова важни, колкото пазарния анализ и стратегия. Търговската психология изследва психологическите реакции на хората по време на търговския процес, включително как да се справят с алчността, страха, прекалената самоувереност или други емоции:

Развийте позитивен търговски манталитет

Първо, приемете загубите като неизбежна част от търговията и се научете да се учите от тях, без да ставате прекалено емоционални. Фокусирайте се върху дългосрочните цели и придържането към план за търговия, а не върху резултатите от една сделка.

Преодолейте алчността

Определянето на ясни правила за влизане и излизане и спазването им може да помогне за избягване на прекомерна търговия поради алчност или оставане в губеща позиция, която трябва да бъде затворена.

Управлявайте страха

Управлението на риска със stop-loss поръчки може да намали риска от преждевременно напускане на пазара поради страх. Страхът често произтича от страх от неизвестното и планираното управление на риска може да намали този страх.

Устоявайте на прекомерната самоувереност

Успешната търговия може да доведе до прекомерна самоувереност и по този начин пренебрегване на управлението на риска и планирането на търговията. Бъдете смирени и помнете, че пазарът е непредсказуем и всяка сделка трябва да се прави с повишено внимание.

Създайте регистър на транзакциите

Документирането на процеса на вземане на решения, емоционалното състояние и резултата от всяка сделка помага да се идентифицират емоционално мотивирани модели на вземане на решения и да се подобрят стратегиите за търговия с течение на времето.

Развитието на положително търговско мислене и стриктната търговска дисциплина са ключовете към това да станете успешен Форекс търговец. Чрез непрекъснато самоотражение и учене търговците могат да подобрят способностите си за самоконтрол и да посрещат пазарните предизвикателства по-рационално.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет и е предоставен от съответната компания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

3 криптовалути за 3,500% печалби през бичия пазар на 2024: Bonk (BONK), Pepe Coin (PEPE) и Retik Finance (RETIK)

На всеки ъгъл може да срещнете обещание за изключителна възвръщаемост и финансова трансформация, когато се впуснете във вълнуващо пътешествие из динамичната сфера на инвестициите в криптовалути.

19.04.2024 22:03 4 мин. четене

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Умира ли вълнението около Bitcoin (BTC) ETF: Как ще се отрази това на Ethereum (ETH) и Furrever Token (FURR)?

Тъй като ентусиазмът около борсово търгуваните фондове (ETF) за Bitcoin (BTC) според някои експерти започва да отслабва, инвеститорите се чудят за последствията за по-широкия пазар на криптовалути.

19.04.2024 19:00 5 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.