Home

Вярата в доларът намалява, централните банки се насочват към златото

19.06.2024 7:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вярата в доларът намалява, централните банки се насочват към златото

В нов доклад на Световния съвет по златото се посочва, че централните банки очакват световните златни резерви да се увеличат през следващата година на фона на нарастващия песимизъм по отношение на щатския долар.

Проучването разкрива, че над 80% от респондентите очакват увеличение на световните запаси от злато. Освен това според информацията приблизително 30% от централните банки, включително 13% от развитите икономики, планират да увеличат златните си резерви през следващата година.

Банките от развиващите се пазари запазиха положителната си нагласа за бъдещето на златото в резервите, но сега към тях се присъединиха 57% от централните банки на развитите икономики, в сравнение с 38% през 2023 г.

В същото време развитите икономики станаха все по-песимистични по отношение на перспективите за дела на щатския долар в световните резерви – 56% от тях смятат, че този дял ще намалее спрямо 46% година по-рано. Близо две трети от централните банки на страните с възникващи пазари споделят същото мнение.

Подновеният им фокус върху златото се дължи на следните причини: управление на риска, планиране на непредвидени ситуации при политически и икономически сътресения, използване на дългосрочната му стойност, ефективност при извънредни ситуации и като част от диверсификацията на портфейла.

През последните няколко години централните банки извършиха големи покупки на злато. Например през 2023 г. те възлизат на 1,037 тона, което е на второ място в списъка след тези от 2022 г. – 1,082 тона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.